Kommunicera mera 2016

Ett sprillans nytt år har anlänt. Fast det egentligen bara är ett mänskligt påhitt så känns det ändå både förväntansfull och mäktigt på något sätt tycker jag. Eftersom nu årets första dag behagar inträda på en fredag i år så måste jag ju bara göra ett blogginlägg.

Jag tänker då på vad som är det viktigaste budskapet jag själv vill sända ut inför det nya året, om inte just att kommunicera mera. Jag är fullt förvissad om att om vi bara kommunicerar och lyssnar på varandra lite mer så skulle många onödiga konflikter kunna undvikas.

Att våga berätta och prata om det som vi känner, att våga fråga och framförallt att våga dela med sig. För vad är det värsta som kan hända? Om du funderar en stund så brukar det gå att överleva, eller hur?

Jag tror också på nyfikenhet. Den där sortens äkta nyfikenhet av att vilja lära känna, att vilja lära och utvecklas.

Fick själv ett exempel på det häromdagen då jag som mamma hamnade i en smärre konflikt med min son. Han frågade mig om ett acnesår i ansiktet, om det syntes. Istället för att svara ja eller nej så svarade jag som beskyddande mamma att han inte skulle pilla på såret för då skulle det verkligen synas. Han blev irritera, det var ju inte det svaret han hade frågat efter. Något senare hände något liknande och jag frågade då varför han blev så irriterad, jag vill ju bara hans bästa. Jag frågade också vad jag kunde göra annorlunda och sa att om han nu blev irriterad på mitt sätt så kunde ju andra också bli det, kanske han kunde hjälpa mig. Det hela slutade med ett mycket bra samtal där han delade med sig av sina upplevelser och tankar och jag fick dela med mig av min. Som man brukar säga på ”NLP språk”, våra kartor (av världen) fick närma sig varandra och mötas en stund.

Att påminna sig om att andra inte uppfattar detsamma som du själv uppfattar, tror jag är jätteviktigt om vi önskar en god kommunikation med vår omvärld.

Så med dessa ord önskar jag dig ett riktigt GOTT Kommunikationsår 2016

Ceciliasignatur