Kommunicera mera!

Nu dök det upp igen!

Berätta så förstår vi. Det är så ofta vi tar för givet att andra fattar eller vet. Men så är det inte. Och det handlar då absolut inte om graden av intelligens utan helt enkelt att vi upplever och tolkar kommunikation utifrån våra egna referenramar.

Exemplet idag kom från Svenskt Näringsliv och deras undersökningar hur företagen upplever sina kommuner som företagarvänliga eller ej. Många kommunala tjänstemän och politiker förstår inte varför man hamnar så så långt ner i rankingen. ”Vi gör ju så mycket och vi vill ju så väl”. Men om jag inte vet vad och varför då kanske jag inte upplever din goda vilja som så god. Likadant så måste vi i andra änden lära oss att fråga innan vi dömmer. Något som verkar tokigt i mina ögon kanske har en alldeles rimlig förklaring, tar jag reda på varför så finns möjligheten att jag kan förstå och t o m acceptera ett beslut som jag inte är så förtjust i.

Nu menar jag inte att vi alla skall bli ja-sägare. Nej, då skulle världen både bli tråkig och stagnera. Men jag tror att om vi istället började kommunicera mera, dvs både berätta och lyssna så kan vi undvika de där onödiga konflikterna och istället fokusera på det som är viktigt och leder framåt.

Härlig helg!