Kommunikation och Berätta

Hej,

Dags för ”fredagsblogg”.
För mig har detta bloggande på fredagar blivit lite av fredagsmys. Familjen har gett sig av till skola o jobb och jag  slår mig ner i min sköna vilfåtölj med en kopp kaffe o datorn i knät. Så kommer funderingarna om vad jag skall skriva om denna vecka. Ibland är det alldeles självklart, något speciellt har hänt som jag gärna vill dela med mig av och ibland står det alldeles still.
Men hur det än är med inspirationen i skrivandet så känns det som ett möte med dig, min läsare. Okey, en monolog, men inni  huvudet på mig hör jag ibland dina kommentarer. – Hmmm, nu är hon allt lite knäpp. Kanske det, men det är en trevlig känsla i alla fall. Jag funderar om det är så för en riktig författare?

Den här bloggen skall ju handla om mänsklig kommunikation och i mitt fall främst den om mötet mellan människor. Och jag är fortfarande av den uppfattningen av att möten IRL är det mest givande. Men så här på fredagsmorgonen med kaffet bredvid så är det helt ok att träffa dig så här, sedan kan man ju alltid hoppas att det även blir det där andra mötet då vi får träffas och utbyta tankar med varandra, se varandra i ögonen, höra röstens tongångar och kroppsspråkets uttryck.

I min verksamhet har jag den stora förmånen att få arbeta mycket brett inom kommunikationsområdet, ena dagen kan det handla om storytelling och berättarvandringar  och den andra  dagen om marknadsföring och försäljning, men hela tiden med den personliga kommunikationen i fokus.
Just denna vecka har berättandet dominerat. i tisdags hade jag och kollegan Jerk en av våra utbildningar i storytelling. Det påminde mig då vilken kraft som berättandet har. Alla i gruppen var så entusiastiska i sitt berättande och hade så många olika infallsvinklar hur de tänkte sig använda berättandet. Senare på kvällen besökte jag Simrishamns ungdomsgård Benka di för att vara med om ”releaseparty” för spelet More than one story. Spelet går ut på att vi skall berätta för varandra om våra tankar,känslor och liv för att på så sätt lära känna varandra lite bättre. Och den man känner är det ju lättare att både tycka om och ha förståelse för, eller hur?

    Storytelling

Ja, detta uråldriga mänskliga behov har verkligen fått ett uppsving och det tycker jag är fantastiskt. Berättandet bygger verkligen broar och ökar förståelsen för varandra. Att berätta bidrar till en bättre värld! Så fram för berättandet!

Om du är i Helsingborgstrakten den 19 mars så vill jag hälsa dig välkommen till min entimmes föreläsning i detta ämne. Gå in på www.kunskapsdagarna.nu så hittar du programmet (kl 15.00 är det min tur), där hittar du också fler intressanta föreläsare. Anmälan är kostnadsfri!

Härlig helg!

Cecilia