Kommunikation och innovation

Vad har innovation med kommunikation att göra, kan man ju undra.

För mig som kommunikatör är det just i kommunikationen som min kreativitet eller om man så vill innovation uppstår.

Kommunikation och innovation

Communicare – att göra gemensamt, är förutsättningen för att nya idéer skall uppstå menar jag. Det är när två (eller fler) tankar, idéer möts som något nytt händer. Men det handlar om att släppa in tankarna och idéerna, se på dem och låta dem sammankopplas till det nya.

I veckan höll jag tillsammans med idébomben Staffan Håkansson en inspirationsdag för landsbygdsföretagare i Västra Götaland. Det blev en fantastiskt rolig och inspirerande dag där idéerna verkligen fick flöda.

Disneymodellen

Själv är jag mycket förtjust i den sk Disneymodellen, framtagen av Robert Dilts som ansåg att Walt Disney var en verklig förgrundsfigur när det gäller kreativitet. Robert Dilts började forska i hur Disney gjorde när han kreerade sina filmer. Han tog fram en modellering som består av drömmaren, realisten och kritikern. Alla dessa tre inställningar behövs om du vill åstadkomma något med din kreativitet.

Drömmaren

handlar om att just få lov att drömma. Allt är tillåtet, inga hinder finns. Drömmaren har blicken upp mot skyn. Det här är ett härligt tillstånd, allt är verkligen möjligt. Drömmaren är visionären som ser helheten.

Realisten

Är ”doern”, den som frågar sig hur. Hur kan jag göra för att uppfylla drömmarens idéer?  Realisten sätter sig in i idén och  försöker leva sig in i den. Realistens blick är fokuserad framåt.

Kritikern

Undrar om det kan finnas några hinder på vägen för att uppfylla idén. Kritikern ställer sig liksom utanför i en tredje position och tittar på idén från ett annat perspektiv.

Det viktiga är att ingen är NEJ sägare, inte ens kritikern. Det handlar inte om att stoppa men det är viktigt att se och förstå vad som kan hindra för att kunna göra något åt det.

Kommunikation och innovation

Så som du förstår så krävs det en kommunikation mellan dessa tre. Kritiken ser ett hinder, realisten funderar hur man kan jag lösa hindret och drömmaren ser nya möjligheter. Det här kan gå runt i flera varv innan idén verkligen är mogen att sättas i verket.

Robert Dilts menar att vi alla har alla dessa egenskaper men tyvärr så kämpar de ofta mot varandra. Vi har också en tendens att tillskriva andra människor en av egenskaperna och sätter oss själva i en annan. Det är då så lätt att kritisera personen, ”du är en dum drömmare” som är orealistisk eller du är en dum nejsägare som spolierar all kreativitet. Tillåt istället dessa egenskaper att kommunicera med varandra, det är då Innovation uppstår!

Härlig helg!