Kommunikation och ord
Lyssna

Vilken vecka!

Hur kunde det hända? Ja, jag tänker förstås som så många andra på valutgången i USA. Men för mig kom den gungande världen ännu närmare då jag samma dag fick veta att en av mina ensamkommande ungdomar som jag är godman för inte får stanna i Sverige. En kille som skulle kunna göra god nytta som samhällsmedborgare i vårt land. Skälet man gav var helt enkelt att han inte kunnat redogöra för sina asylskäl på ett trovärdigt sätt. Han hade in lyckats övertyga och kommunicera fram sin situation.

Kommunikation och ord

Jag funderar…. Men hörde ni inte? Såg ni inte? Och jag påminns än en gång hur svårt kommunikation kan vara och hur viktigt det är att vi lär oss att lyssna till alla signaler. Att en människa under hård press kan få svårt att redogöra för t o m så enkla saker som att beskriva hur det ser ut där man är uppväxt eller hur lång tid det tar att resa från en ort till en annan (det är bl a sådant de frågar om i asylutredningen) eller ännu värre beskriva vad det var som egentligen hände, när en del av dig inget annat vill än att glömma och förtränga det där hemska.

Och så Trump som med sin kommunikationsstil vinner valet i USA. ”Såg ni inte? Hörde ni inte?”

Lyssna också med ögonen

lyssna med ögonen

kommunikation är mer än ord

Att lära sig kommunikation handlar lika mycket om att lära sig lyssna som att lära sig tala. Och lyssna handlar då inte bara om ord utan det handlar kanske ännu mer om vad som sägs bakom orden. Att lyssna med ögonen.

Och som någon skrev på Facebook, nu gäller det mer än nånsin att kämpa för det goda. Att fortsätta tro på god kommunikation och kommunicera mera.

Så även med något vemod i hjärtat så fortsätter jag att tro på det goda och önskar dig en riktigt

Härlig helg!

Ceciliasignatur