Kommunikation på internet

På sistone har det diskuterats en hel del om hur vi kommunicerar på internet. Och om det, kan det skrivas mycket. Det finns oerhört mycket bra med internet och naturligtvis också en hel del problem. Jag vet att många av er som läser min blogg är småföretagare eller har någon form av kommunikativ uppgift på jobbet. Så detta blogginlägg tillägnar jag speciellt er. Jag vill på detta sätt beskriva några positiva reflektioner jag har fått med min kommunikation på internet.

Kommunikation på internet har lett till nya kontakter

I denna stund som detta blogginlägg publiceras är jag påväg till Bålsta, utanför Stockholm, för att hålla kurs i presentationsteknik. Om inte internet hade funnits så hade jag troligen inte haft detta uppdrag.
För ett par år sedan damp det ner en förfrågan i min mejlkorg. Egentligen inte så konstigt, det är ju så jag brukar få mina uppdrag. Men mejlet kom från en helt okänd kontakt och även från en ort där jag inte tidigare haft någon kontakt.

Jag måste erkänna att jag i första stund tänkte; ”de vill säkert bara ha en offert så att de kan jämföra med den de redan bestämt sig för.” Men jag svarade och bad dem slå mig en signal om intresse fortfarande fanns. Det dröjde inte länge förrän telefonen ringde och kvinnan berättade att hon och hennes kollegor hade sett mina filmer på internet. Efter att ha sett dem bestämde de sig för att anlita mig. Så kul! Mina filmer som jag lagt upp på YouTube där jag delar med mig av min kunskap hade blivit både uppskattade och medfört en bokning.

Det här hände som sagt för ett par år sedan. Tidigare i år blev jag kontaktad av ett annat företag på orten som fått mig rekommenderad av dem jag varit hos. Så nu är jag påväg till ännu ett uppdrag som följd av internet.

Det här är inte det enda uppdrag som jag fått på detta sätt. Jag märker att det blir allt mer vanligt att kunder söker leverantörer via nätet. Men det räcker inte med att  bara finnas där, vi behöver skapa kommunikation och relation också.

Skapa relation med film

Själv har jag framförallt valt att skapa relation med film. Att visa sig själv och tala direkt till mottagaren är ett mycket bra sätt att skapa relation. Då får mottagaren en känsla av vem du är och vad du står för. Jag gör både filmer där jag direkt delar med mig av kunskap  (visar vad jag kan) och också film som visar på min kärlek för naturen runt omkring (visar vem jag är och vad jag värdesätter).

Vill du på ett enkelt sätt träna och känna dig bekväm inför kameran så kontakta mig så kan jag lära ut ett par bra knep.

Relationer på internet

Egentligen är det ju lite märkligt att vi kan skapa relationer med folk vi aldrig mött och knappt vet att de existerar. Men visst är det så. Jag har fått många nya spännande bekantskaper inte bara genom mitt arbete utan även privat. Kom speciellt att tänka på detta då jag såg  ett mycket gripande inslag i Skavlans program om den dödssjuke pojken Mats Steen. Mats led av en obotlig muskelsjukdom och tillbringade sin tid på sitt rum med dataspel. Föräldrarna trodde han var ensam, tills det var dags för begravning. På begravningen dök det upp människor från hela världen som visade sig vara Mats nära vänner. Vänner från hans tid på internet.

Underskatta inte kraften på nätet

Av många orsaker tror jag att det är mycket viktigt att inte underskatta kraften som finns där i cyberspace. Och med detta menar jag både vad vi kan få för nytta och hjälp men också vad vi bör akta oss för. Att alltid använda sitt sunda förnuft på vad vi skriver eller visar. På internet går det inte att backa bandet. Samtidigt är internet en otrolig potential för att sprida kunskap, åsikter, information, ja egentligen allt som går att kommunicera ut.

Möten IRL blir alltmer exklusiva

Jag tror att om vi lär oss använda internet på ett förnuftigt sätt så ger det oss också möjlighet till de mer exklusiva mötena IRL. Mitt uppdrag som jag fått tack vare min kommunikation på nätet har lett till att jag får träffa dessa härliga människor i verkliga livet. Och ett sådant möte kan inget internet i världen konkurrera bort.

Vad tycker och tänker du om kommunikation på internet?

Skriv gärna en kommentar om hur du tänker kring det här med kommunikation på internet. Vad har du för erfarenheter?

Härlig helg!