Kommunikation på resande fot

Hej!

Denna vecka fick jag ta hjälp av mina Facebookföljare för att hitta ämne för bloggen. Agneta tyckte att jag borde skriva om fördelarna med att göra en skol-/studieresa till Stockholm. Min första tanke var då; Vad har det med mänsklig kommunikation att göra? (temat för denna blogg). Men så vid närmare eftertanke och lite associerande så fick det mig att fundera kring hur resande kan ge fina tillfällen till möte och kommunikation med nya människor.

Att resa och se sig om på vår jord tror jag är något mycket värdefullt. Både att få se och uppleva hur andra löser sin vardag men också att få träffa dem i deras miljö. Många gånger behöver resan inte vara så lång, det kan räcka för en skåning att ge sig iväg till Stockholm och vice versa för att möta nya människor med andra livsmönster. Ja, bara byta tempot  från livet på landet mot tempot i storstan kan vara omvälvande.

Jag tror att en av de viktigaste förutsättningarna för att träna sin egen kommunikationsförmåga är nyfikenheten och viljan till att lära känna nya människor. Det är först då vi kan börja förstå oss själva vilket är grunden för att förstå andra. Och nyckeln till kommunikation är att förstå att andra inte förstår detsamma som jag förstår.

Om ett par veckor skall jag själv göra en resa som medföljande vuxen på sonens klassresa till Portugal. Det skall bli mycket spännande att få göra resan tillsammans med dessa härliga ungdomar och upptäcka landet med deras nyfikenhet och aptit på livet.
Hur det går får bli ett senare blogginlägg.

Nu önskar jag som vanligt

Härlig helg!

Cecilia