Kommunikation upplevs

Häromveckan när jag föreläste om kommunikation på jobbet kom en kvinna fram till mig och frågade;
­- Hur gör jag när någon ger mig en massa komplimanger som jag upplever är falska?
– Vad gör att du upplever att de är falska?
frågade jag.
Det visade sig att personen som gav komplimangerna gjorde det efter att ha gjort misstag eller slarvat med arbetsuppgifter. Kvinnan som fick komplimangerna upplevde dessa komplimanger som om de var avsedda att skyla över, inte för att verkligen vara komplimanger.

Vi kom överens om att hon skulle berätta för sin kollega hur hon upplevde komplimangerna, obs inte döma bara berätta hur hon upplever dem.

Det här är nog bland det svåraste med mänsklig kommunikation att förstå att andra inte upplever detsamma som vi själva upplever och ha respekt för det.

Jag tror att om vi vågar berätta och prata lite mer om hur vi upplever så skulle många onödiga konflikter kunna undvikas. Men det är också viktigt att sedan lyssna tillbaka på den andres svar.

Viktigt att komma ihåg är också att det är vårt beteende som upplevs inte vår egen upplevelse. Om du känner dig osäker så speglas det i ditt beteende men istället för osäkerhet kan beteendet exempelvis upplevas som nonchalans. Hur det upplevs beror även på den andres tillstånd och upplevelse av situationen.

Mmm, inte alltid så lätt. Men om livet vore så enkelt som vi önska att det vore så skulle vi säkert dö av leda?

I dag är det långfredag och här på Österlen börjar Påskrundan. Jag bor mitt emot Tjörnedalagården där Österlen konstnärernas runda startar. Vädret ger dem ingen perfekt start precis, morgonen började med mulet och snö, förutsättningar som ingen av oss kan rå på. Då är det extra viktigt att göra det bästa av det hela, glädjas och låta sig uppleva de små ”guldkornen”. Jag tänker ta till mig lite extra av all den energi och arbete som ligger bakom förberedelsen för denna vecka som jag vet har föregåtts av månaders arbete. Så nu får jag sluta skriva, här skall det ut i vinterrusket och njutas av värmande konst!

Fortsatt härlig helg!

Cecilia