Kommunikationsreflektioner

Hej!

Sommaren är kort och det mesta har regnat bort så nu är det hög tid att blogga kommunikationstankar och tips igen.

Jag har nog mest lufsat runt i sommar och bara tagit det lugnt. Men en del reflektioner när det gäller kommunikation har jag ändå inte kunnat låta bli att göra och några av dem vill jag dela med mig av till dig här:

Min första reflektion handlar om kläders språk.
Så tydligt det blir att kläder är ett språk när vi byter klädkod och tar semester. Att sätta varandra i ”fack” när vi byter från de vardagliga ”arbetskläderna” till lite mer lättsammare sommarkläder försvåras. Men visst, även bland sommarkläderna finns det koder och jag tror vi är många som kategoriserar folk vi möter i intressegrupp, musiksmak och till och med ekonomisk ställning. Kanske vi behöver bli nudister för att komma bort från dessa förutfattade meningar?

När det gäller kommunikation och kläder brukar jag själv förespråka; klä dig så att det känns bekvämt för dig men också med tanke på mottagaren (hur vill du att mottagaren skall uppleva dig).

Min nästa reflektion handlar om ämnet retorik.
Under juli månad kan man lyssna till oftast mycket intressanta frukostföreläsningar på hamnplan i Simrishamn. En av dem var retorikprofessorn Anders Sigrell.

I min smak kan ämnet retorik bli lite väl teoretiskt ibland, jag är en ”doer” och vill inte hänga upp mig alltför mycket på latinska ordsvängningar och teoretiska formuleringar. Men jag måste medge att retorik som vetenskapligt ämne och forskning behövs sedan får väl vi praktiker översätta det hela till praktisk handling.

Jag fastnade framförallt för några formuleringar och budskap från Anders som jag gärna vill dela med mig av:

  • Betydelsen av ett budskap skapas hos mottagaren.
  • Du som kommunikatör har frihet att välja språk. Frihet kräver också ansvar att välja ett så konstruktivt språk som möjligt.
  • Retoriken kan ses som en verktygslåda full av hjälpmedel.

När det gäller verktygslådan så skulle jag vilja inflika; Lär känna och träna dina verktyg! En verktygslåda med fina verktyg som du inte behärskar är till ingen nytta.

Och med det vill jag slå ett slag för mina ”käpphästar”; kropp, röst och tal. Träna och lär känna din röst kropp och tal så ofta du får möjlighet. Precis som att det inte räcker för en gitarrist med en fin gitarr med nya strängar, du måste kunna spela på den också.

Lycka till med din träning och skulle du känna att du behöver lite hjälp i tränandet är du alltid välkommen att kontakta mig.

Härlig helg!

Cecilia