Konflikthantering och forumteater för personalgrupper

Konflikter på arbetsplatser är ett alltför vanligt gissel som kan ställa till stora problem om det går för långt. Tyvärr gör man ofta inga åtgärder förrän det har blivit alltför infekterat med långdragna effekter och stora kostnader som följd.

Mycket bättre vore att förebygga innan konflikten har vuxit och blivit ett verkligt problem. Detta kan man faktiskt arbeta med på ett till och med riktigt lustfyllt sätt och på så sätt spara åtskilligt lidande och mycket pengar.

Och det är här Forumteater kommer in.

Forumteater och forumspel kan användas på lite olika sätt. Man kan t ex bjuda in en teatergrupp som spelar realistiska scener anpassade för företaget där man bakat in konflikter. Publiken blir delaktig med att få reagera och ge förslag och skådespelarna ändrar sina roller efter publikens förslag. Kul och bra på många sätt men ännu effektivare är att använda sig av deltagarna hela vägen.

Forumteater för personalgrupper, så här går det till:

1. Jag träffar först en lite mindre grupp från personalgruppen, ca 5 stycken brukar vara lagom. Tillsammans med den gruppen sätter jag samman korta små rollspel med konfliktsituationer tagna från deras verklighet. Viktigt är att ingen specifik person pekas ut. Och att man väljer en rollperson som äger problemet. Låt oss säga att man på den här arbetsplatsen har problem med att det blir mycket ”skitsnack” och negativa spridningar i arbetsgruppen. I rollspelet utser man en person som utsetts för detta ”skitsnack”, det är den personen som också ”äger problemet”. Detta är viktigt eftersom vi inte kan ”göra om” andra, vi kan endast ändra vårt eget beteende gentemot andra och på så sätt ändra deras beteende gentemot oss. När väl gruppen är överens om problemsituationen och de olika rollerna följer en stunds filande för att göra konflikten tydlig. Vi tränar och repeterar tillsammans. Det här kallas på Forumteaterspråk att vi skapar en antimodell.

2. När antimodellen är tydlig är det dags att möta övriga i arbetsgruppen. Den lilla gruppen spelar nu upp sin antimodell för sina arbetskamrater. Jag agerar då som sk joker. En joker fungerar som en länk mellan de som spelar och publiken. Förhoppningsvis känner publiken igen konfliktsituationen och reagerar.

3. Nu börjar själva forumdelen. När någon i publiken tycker (vilket garanterat händer) att så här får det ju inte gå till. Då ber jokern den personen att komma fram och byta ut huvudpersonen (den som äger problemet) i spelet och prova en lösning. Det här kan man fortsätta med ett bra tag och låta flera på prova olika former av lösningar.

Viktigt är att inga lösningar är fel. Här handlar det om att testa. Backa bandet och prova på nytt om och om igen. Finessen med detta är just att du får lov att testa och att kunna backa bandet något som är omöjligt i verkliga livet där hänt är hänt och gjort är gjort.

Pröva gärna själv, det här är en mycket effektiv metod för att både ge deltagarna perspektiv på sig själva, öka förståelsen för varandra och samtidigt ha kul.

Hör gärna av dig till mig om du vill veta mer om forumteater för personalgrupper eller team. Eller läs mer om mina tjänster jag erbjuder inom forumteater.

Härlig helg!

Ceciliasignatur