Konsten att tala inför andra

Idag skall jag hålla min föreläsarutbildning eller Bli en stjärnföreläsaresom jag kallar den. Det handlar alltså om den stora konsten att tala inför andra.

Att tala inför andra

Att tala inför andra är en konst som engagerat människan i århundraden. Grekerna kom med sin retorik redan på 500-talet fKr och fortfarande än idag, trots all multimedia, så är det en konst att tala och få andra att lyssna. Kanske är det just därför som jag tycker att det är så vansinnigt roligt att jobba med. Man blir liksom aldrig fullärd.

Och problemen varierar. Några tycker att det är förfärligt att bara öppna munnen eller ställa sig framför andra för att föra sin talan. Andra har inga som helst problem med att våga tala men får ändå inte fram sitt budskap.

Vässa ditt instrument när du skall tala inför andra

Många som anlitar mig frågar efter en mall med direktiv för hur de skall göra. Och visst finns det mallar och knep som man kan använda sig av. Men det som jag anser är det viktigaste när det gäller konsten att tala inför andra, det är att vässa sitt eget instrument, dvs du själv. För det är du själv som är bästa verktyget när du skall framföra budskapet. Det är du, människa av kött och blod, som skapar kontakten med din mottagare. Och dessutom, om ditt instrument är välstämt så blir det både lättare att följa noterna och att få det att låta bra (om jag nu skall ta till en metafor som hjälp i mitt resonemang).

Röst, kropp, tal och självkänsla

När du skall tala inför andra så är det naturligtvis viktigt att man hör vad du säger, därför är rösten viktig. Men rösten är också så mycket mer, med rösten kan du ”måla”, du kan skapa känslor och förtydliganden.

Kroppen är vårt störta språk brukar man säga så även med kroppen kan du förtydliga och skapa engagemang.

Även själva talet, vilka ord du väljer, hur du uttalar och betonar påverkar.

Och så är det självkänslan eller rättare självtilliten som är så viktig. När du är trygg i dig själv kan du också släppa dig själv och ägna din uppmärksamhet till din mottagare. Och det är nog det som är den absolut viktigaste konsten för att få andra att lyssna till ditt budskap.

Och bästa sättet att känna självtillit är ju att veta att man behärskar sitt instrument, eller hur?

Ethos, Logos och Pathos

Inom retoriken talar man omsen viktiga triaden ethos, logos och pathos. Enkelt översatt så står ehtos för konsten att skapa förtroende (du kan din sak, en person att lita på), logos för förmågan att välja ett språk som folk förstår (du vet VEM du talar till och talar på ett sätt som hen förstår), och pathos för konsten att väcka känslor hos mottagaren.

Har du tränat ditt instrument så blir det betydligt lättar att få med alla dessa tre delar.

Träna, lek, improvisera och testa

På kursen som jag alldeles snart skall sätta igång kommer vi att träna våra instrument. Vi kommer att testa och prova oss fram till vad som känns bra. Vi kommer också att leka med våra uttryck och improvisera allt för att stärka både självtillit och instrument. Så förhoppningsvis så kommer ett nytt härligt gäng stjärnföreläsare att se dagens ljus på lördag eftermiddag då det är dags för avslutning.

Härlig helg!

Ceciliasignatur