Kropp o knopp

Att kropp o knopp hör ihop, är numera även bevisat på forskarnivå men jag undrar hur många som verkligen är medvetna om detta? Och då menar jag medvetna på riktigt och inte bara i kunskap.

Jag tänker på så ofta jag både ser och hör andra människor (och även jag själv måste erkännas) säga: ”Men det har jag aldrig sagt” eller ”jag förstår inte varför du blir så arg”.

Jag har en rollspelsövning som brukar vara väldigt effektiv där man får testa olika former av beteenden. Men även när vi gör dessa så vill deltagarna gärna fokusera på de talade orden istället för hela beteendet med röst och kroppsspråk (en utmaning för mig som pedagog).

Jag tror att om vi verkligen började känna efter hur kroppsspråket påverkar oss så skulle vi kunna förbättra vår kommunikation och våra relationer betydligt. Och att vi verkligen förstår att all kommunikation börjar hos oss själva.

Står jag med framskjuten bröstkorg och armarna i kors, ja då hjälper det inte hur vackra ord jag lärt mig när jag vill ge feedback, det är vad jag signalerar med kroppen som går in.

  

Härlig helg!