Kroppen påverkar oss

Det kan tyckas märkligt men det är fantastiskt hur vår kropp påverkar både vårt sätt att tänka och känna oss.

Genom att arbeta med ditt kroppsspråk kan du påverka både dig själv och andra. I förra veckans inlägg talade jag om att all kommunikation börjar hos dig själv. Denna vecka vill jag tipsa om hur du kan påverka andra med ditt kroppsspråk.

Vi brukar ofta tala om hur kroppsspråket skiljer sig mellan olika kulturer. Det kan röra sig om närhet gester etc. Men vi har några grundläggande likheter. Ansiktets känslouttryck och det som vi inom teatern brukar kalla statusspel.. Detta går tillbaka till urminnes tider. En människa som spelar lågstatus kryper ihop med kroppen och flackar med blicken medan en person som spelar utpräglad högstatus skjuter fram bröstet, går till ”attack” och blir hotfull.

Om du tränar min ”gardin” övning dvs; börjar med att se till att du har tyngden på båda fötter, knän och höfter parallellt ovanför fötterna och så tänker dig att du har ett par heldragna gardiner framför dig. Öppna nu gardinerna genom att sträcka ut armarna med handflatorna mot varann och dra gardinerna åt sidan, släpp ner armarna mot sidorna. Nu får du en rak och fin hållning samtidigt som du öppnar upp till kommunikation. Din kropp säger; Välkommen!

Denna mycket enkla övning är i sin enkelhet genial. Du signalerar styrka till dig själv samtidigt som du talar om för mottagaren att du vare sig är ett hot eller är rädd.
Härifrån kan du sedan med hjälp av ditt kroppsspråk påverka din mottagare. Med hjälp av en lite gest kan du höja statusen och få mottagaren att känna sig viktig. Och kan du få mottagaren att känna sig betydelsefull ja då är du på mycket god väg i kommunikationens konst.

Härlig helg önskar
Cecilia