Kroppsspråk i digital kommunikation

Den rådande pandemin har gjort att vi kommunicerar allt mer och mer digitalt. Men hur är det då med kroppsspråk och digital kommunikation? Kan vi glömma kroppsspråket nu?

Kroppsspråk en viktig del i digital kommunikation

Jag skulle vilja påstå att kroppsspråket är minst lika viktigt i digital kommunikation som i fysisk kommunikation. Ja, kanske ännu viktigare. Även om bara överkroppen syns i bild så är hela kroppen viktig. Jag läste någonstans att många som arbetar hemifrån och har digitala möten, endast är arbetsklädda upptill för att ha mysbyxor nertill. Kanske skönt, men faktum är att även din klädsel påverkar dig och din kommunikation. Även din hållning och hur du sitter påverkar. Inte för att den andre ser så mycket utan för att ditt kroppsspråk och din klädsel även påverkar din röst, din energi och allt som du signalerar.

Kroppsspråket påverkar

Jag minns min tid som aktiv skådespelare, hur viktigt det var med rätt känsla från repetitionskläderna. De riktiga scenkläderna fick vi sällan förrän strax innan premiär. Men för att hitta känslan i rollkaraktären så var vi ändå noga med att ha passande kläder under repetitionerna. Längden på kjol, klackarna på skorna etc. allt påverkade min rollkaraktär.

Ett tag så undervisade jag jobbsökare i kommunikation och påminde då alltid om att vara vettigt klädd även om du sitter hemma i köket för att ringa en presumtiv arbetsgivare. Samma sak gäller telefonförsäljare, ditt kroppsspråk tränger genom luren.

kroppsspråk i digital kommunikation

Du själv påverkas

Även du själv påverkas av ditt kroppsspråk. Som vi säger: ”kropp och knopp hör ihop”. Tänk dig att du har ett digitalt möte med ditt arbetslag. Ni diskuterar något där du gärna vill föra fram dina synpunkter. Om du då sitter nersjunken i vardagsrumssoffan med joggingbrallorna på. Det blir svårt att hitta självkänslan eller energin som du som bäst behöver för att få genomslag för dina tankar och åsikter.

Så även om det är skönt med mysdress och vilfåtölj så är min rekommendation att se till att även hemma vara professionell i professionella samtal.

Sedan kan du slå dig ner i vilfåtöljen, dra på dig mysdressen och slappna av en stund för att tänka några kreativa tankar. Avslappning brukar nämligen vara bra för kreativiteten.

Vill du lära mer om kroppsspråk och digital kommunikation?

Jag kan hjälpa dig både online och på plats. Vill du träffas fysiskt i grupp så har jag fortfarande några platser kvar på min ”coronasäkrade” kurs den 14-15 augusti. Kursen heter visserligen, Bli en stjärnföreläsare, men även om du inte vill föreläsa så har du god nytta av denna kurs.

Vill du hellre ha hjälp digitalt så kan du anlita mig både enskilt och för en grupp. Då ses vi på ”zoom”.

Eller varför inte passa på att gå någon av mina kurser som finns online.