Kroppsspråket påverkar dig

Att kroppsspråket både påverkar sändare och mottagare är något jag ofta framhäver. Men häromdagen fick jag genom en LinkedIn kontakt även veta att nu är det vetenskapligt bevisat också. Det är genom Ted Talk, Dr Amy Cuddy berättar om sin forskning hur kroppsspråket påverkar oss.

Det som jag tycker är extra spännande är att vår kroppshållning även påverkar hormonbalansen.

Själv upptäckte jag fenomenet när jag en gång i tiden tog sånglektioner. Min sångpedagog bad mig räta på mig för att hitta rätt balans och hållning och inte bara det, han bad mig sträcka ut armarna som om jag skulle öppna en gardin. När jag gjort den där övningen ett par gånger upptäckte jag att inte bara rösten blev bättre, Jag mådde också bättre! Det var som om självkänslan stärktes och jag började tro på min förmåga. Nu vet jag varför jag började känna på det viset; hormonbalansen av testosteron och cortisol ändrades och påverkade mig.

Det var ur den händelsen jag skapade ”gardinövningen” som du kan se på youtubeklippet gardinerna, och som har fått följa med mig sedan jag startade mina utbildningar 1989. Gardinenövningen har nästan blivit ett signum för mig så du kan förstå att jag blev stolt när jag nu efter snart 25 år får höra det från vetenskapligt håll.

Så om du vill känna dig säkrare inför ett framträdande, en dejt eller kanske en anställningsintervju, börja med att kommunicera med dig själv med hjälp av ditt ickeverbala språk dvs. kroppsspråket. Gå t. ex in på en toalett, gör gardinen eller någon annan kraftull pose titta dig sen i spegeln och förstärk det hela med några positiva ord. Snart känner du dig betydligt säkrare.

Härlig helg

Cecilia