Kroppsspråket påverkar kreativiteten

Härligt, nu börjar forskarna komma ifatt förtrogenhetskunskapen. För många av oss har det länge varit känt att det är bra att röra på sig när vi behöver tänka och speciellt tänka kreativt. Själv brukar jag referera till ”professor Baltazar”, en seriefigur som jag älskade som barn. Professor Baltazar kan uppfinna nästan vad som helst, han är fantastisk. När han skall uppfinna något nytt så går han fram och tillbaka, fram och tillbaka och så plötsligt stannar han upp och ett ljus tänds, han har kommit på sin nya uppfinning.

Många gånger när jag håller utbildningar i kommunikation och framförallt presentationsteknik har jag deltagare som är alldeles för stela när de skall tala, de vågar helt enkelt inte röra sig. Till svar får jag då ofta att det är något som de en gång lärt sig, att stå still. Det är inte fel att stå still men att hålla igen en kropp som vill röra sig blir lätt stelt. Och en stel kropp ger stela tankar.

Nu är även detta klarlagt på forskarnivå, vilket gläder mig otroligt. I senaste numret av magasinet Holone, som skriver om modern hjärnforskning på ett enkelt och lättillgängligt sätt för oss lekmän, beskrivs hur kreativiteten är kroppsknuten. Det är t o m så att metaforen tänka utanför boxen stämmer rent fysiskt. Ett amerikanskt forskarlag testade metaforen genom att låta ett antal personer sitta inuti en låda och en annan grupp vara utanför lådan. Det visade sig att de som befann sig utanför lådan genererade betydligt fler idéer än de som var inuti. Man lät även människor promenera, antingen i en fyrkant (för att forma känslan av en box) eller gå fritt omkring på golvet. Man fann att den senare gruppen var mer kreativ i testerna. Även att använda kroppens båda sidor genom att t ex sträcka ut en arm, röra på huvudet(omväxlande till höger och vänster) visade sig ha positiv effekt i det kreativa tänkandet. Vill du fördjupa dig i studierna finns de publicerade i ansedda Psychological Sciences. Vill du istället som jag ta del av forskarrapporter på ett mer lättillgängligt sätt så kan jag varmt rekommendera Holone som du hittar på www.holone.se

Praktiskt har du inte bara nytta av denna kunskap när du själv skall kreera nya idéer. Även när du talar med en annan person och kanske vill få den på andra tankar har du nytta av detta. Har du någon gång varit med om att den du talar till blivit stel i kroppen, kanske vänt sig bort från dig och liksom kurat ihop? Försök då få den personen att ändra kroppsställning, bjud på något att dricka eller rör dig så att den andre också måste röra sig. Då skall du snart märka att det blir betydligt lättare att få din mottagare med dig.

Lycka till och härlig helg!

Cecilia