Kroppsspråket vårt största kommunikationsverktyg!

Hej!

Efter en veckas skidsemester, livebesök på Melodifestivalen i Malmö och en arbetsvecka fylld med utbildningar om och kring kroppsspråk, känns det naturligt att denna veckas blogginlägg skall handla just om kroppsspråket.

I kommunikationssammanhang brukar vi tala om att kroppsspråket står för ca 55%. När det gäller de där första sekunderna i ett möte med en ny människa kan det dra upp emot 70-80, ja till och med 90%! Alltså ett verktyg väl värt att uppmärksamma.

I skidbacken kunde jag inte låta bli att studera åkarnas kroppsspråk och fundera på vem som ”gömde sig” bakom utrustningen. Det kunde visa sig att den förskrämde försiktigt plogande åkaren i gröna barnpisten var en annars mycket säker och framåt företagsledare. Och killen som swishade ner för svarta puckelpisten så självsäkert som om han ägde hela backen, ja det var den osäkre eleven som i skolan har så svårt att klara av matten. Intressant.

Att kroppsspråket påverkar oss är nog de flesta av oss medvetna om, men att det har så stor betydelse?

På mina kurser brukar jag tala om att all kommunikation börjar hos dig själv. Det är mycket svårt för att inte säga omöjligt att övertyga andra om du inte först övertygar dig själv. I tidigare blogg inlägg har jag talat om hur du med hjälp av ditt kroppsspråk och din hållning kan påverka dig själv och även andra, läs om gardinerna i blogginlägg 3 och 4.

Men kroppen är mer än så. Genom att använda din gester och låta din kropp få vara med när du talar så gör du din presentation så mycket mer levande och intressant. Märkligt egentligen att så många av oss har lärt att vi måste stå still och röra oss så lite som möjligt när vi talar.

Nej, bli istället ”vän” med ditt kroppsspråk. Kroppen är fantastisk den vill hjälpa dig, låt den få göra det!

Härlig helg!

Cecilia