Läkande ord

Tänk att ord kan vara så läkande!

I måndags lyssnade jag på ett helt fantastiskt webbinar med Judith Simon Prager. Judith är författare till bl a böckerna: Verbal first aid och The worst is over . Judith har från sitt perspektiv med att arbeta med ord upptäckt vikten av vad valet av ord kan avgöra.

Du kan lyssna och titta på webinaret här      Läkande ord

Att välja läkande ord

Det är förstås en träning att välja läkande ord. Det är så lätt att utropa och själv visa rädsla när vi möter någon som skadat sig eller befinner sig i någon form av kris. Vi ser det lilla barnet som har trillat av cykeln och skriker både av rädsla och smärta. Spontant vill jag då också utropa något i stil med sympati för det onda. Eller kanske jag använder den förrädiska negationen inte. ”Gråt inte” , ”var inte rädd,  ”det kommer inte att göra ont”  etc.

Men, som Judith säger, det handlar inte om att ljuga. Det handlar om att skapa trygghet, att visa att personen är sedd och att vara närvarande.  Att istället säga: ”Vi är här nu”, ”det värsta är över”, ”nu får du hjälp” etc. 

Läkande ord i vardagen

Själv skall jag börja träna detta i min vardag och inte bara i traumatiska situationer. Jag är övertygad om att det finns flera vardagliga situationer då vi kan ta hjälp av detta förhållningssätt. I mina kurser i presentationsteknik brukar vi jobba med att ändra på frasen ”jag skall inte vara nervös”, till istället  ”jag känner mig exalterad”.

Hur ofta säger vi inte att något är svårt eller jobbigt? Testa med att byta ut orden mot utmanande istället. Visst får det en helt annan effekt?