Lär känna dig själv och få självkännedom med hjälp av SWOT

Att lära känna och bli medveten om sig själv, tror jag är viktigt och nyttigt för alla människor. Jag skulle till och med vilja påstå att livet blir så mycket bättre både för dig och din omgivning om du ger dig lite tid till självkännedom. Med självkännedom menar jag att lära känna både sina brister och förtjänster, att ha fördragsamhet med sina tillkortakommanden men också våga se och glädjas åt sina styrkor.

Gör en SWOT-analys på dig själv

I mitt arbete med att hjälpa landsbygdsföretagare till framgångsrikare business brukar vi ofta använda oss av en sk SWOT-analys. I en SWOT tittar man på sina styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Analysen hjälper företaget att t ex testa en ny affärsidé eller helt enkelt se över företaget och hur man kan lägga upp en strategi för att få lönsamhet.

Det här tycker jag att vi borde göra på oss själva ibland. Att helt enkelt ta sig en funderare på vad är mina styrkor, vad är jag bra på? Skriva ner det och ge sig själv en klapp på axeln. När du har tittat på dina styrkor kan det också vara bra att titta en stund på dina svagheter och fråga dig om detta är något du vill göra något åt eller är det kanske helt okey att leva med? Möjligheter och hot handlar om det som finns utanför. Vad finns för möjligheter för mig? Finns möjlighet att utbilda mig till det där yrket jag drömmer om eller kanske finns möjlighet att göra den där flytten? Hot är de saker som kan hindra mig.

SWOT analys för bättre självkännedom

Självkänsla eller självsäker

Ibland tycker jag att vi blandar ihop det här med självkänsla och självsäker. En människa som har en stark självkänsla, känner både sina styrkor och svagheter och kan också kosta på sig att ha dåligt självförtroende ibland. Medan en person som visar självsäkerhet mycket väl kan ha dåligt självförtroende och försöker dölja det med sitt beteende.

En stark självkänsla tillåter Dig att ha dåligt självförtroende ibland

Utmana Dig själv och upptäck att Du kan!

Med hjälp av din swot analys kan du utmana dig själv och upptäcka allt du kan. Troligtvis betydligt mer än vad du nånsin trodde.Vi människor går omkring på jorden med varsin enorm skattkista. Tyvärr har alltför många låst den där kistan med stora kraftiga hänglås. Bestäm dig för att öppna kistan! Du skall se att det faktiskt går. Vi kan mycket mer än vi tror. 
Bestäm dig för en utmaning varje dag. Det kan vara en så enkel sak som att ringa det där samtalet som aldrig blir av, det kanske har känts för obehagligt på något sätt. Det kan också vara att ställa sig upp på ett personalmöte och säga vad du länge velat säga men inte vågat av rädsla för vad andra skall tycka. Börja med något som inte känns så svårt, öka sedan dina utmaningar steg för steg. Efter varje steg märker du att du ”växer” en lite bit och känner dig starkare, säkrare.

Våga doppa tårna i vattnet, så simmar Du snart!

Självkänsla och att tala inför publik

Just självkänsla är ofta de största hindret när folk skall tala inför andra. Så vill du bli en bättre talare och stå inför en publik så se till att öppna din skattkista, gör din SWOT-analys, se dina styrkor, ge dig själv en klapp på axeln och ge dig också själv möjligheten att ta itu med dina svagheter.

Lycka till och härlig helg!