Lär mer med engagemang och humor

Denna vecka, torsdag – lördag har jag varit på en fantastiskt kul utbildning i förtroendemannaskap för Företagarna. Under tre dagar har vi drillats hur vi skall nå, engagera och serva alla våra medlemmar.

Men det verkar väl inte så kul, tänker kanske du?  Vad är det som kan vara så kul med sådan utbildning,  kan man ju undra?

Kul samtal och ”goa” möten

Att det är så kul och givande tror jag just beror på våra samtal och våra goa möten. Än en gång blir jag bekräftad i min åsikt om att vi lär betydligt bättre när vi har kul. Men kul betyder inte att det är flams och trams. Nej, snarare tvärtom! Inget snack om annat än att våra samtal är ytterst seriösa och jag skulle till och med vilja hävda riktigt allvarliga. Men vi och kanske framförallt våra föredragshållare låter humorn och skrattet finnas med. Då blir kunskapen och allvaret lätt att ta till sig. Med ”goa” möten menar jag framförallt en tillåtande stämning och nyfikenhet. Jag tror att vi alla kunde känna en trygghet att få var den vi är. Och istället för kritik så mötte vi varandra med nyfikenhet.

14468279_10153992793777794_9087372363632385826_o 14445150_10153992794422794_8128699080973109485_o

Engagerande ledarskap

Att både föreläsare och även människor runt omkring är engagerade tror jag också är en mycket viktig förutsättning. Du kan aldrig begära att dina deltagare eller din publik skall bli engagerade om du som ledare själv inte är engagerad. Ja, det handlar alltså mycket om ett engagerande ledarskap. Det är där allt börjar. Om du som engagerande-lindaledare är engagerad sprider det sig till dina medarbetare och andra runt omkring dig.

 

Skyll aldrig på en dålig publik

Under min tid inom teatern kunde vi ibland häva ur oss: ”Usch, ikväll var det en jobbig publik” eller ”vilken tråkig publik”. Men i ärlighetens namn berodde det säkerligen mest på oss själva och graden på vår egen entusiasm. Visserligen kan jag hålla med om att startsträckan kan vara varierande. Ibland kommer det en redan taggad och entusiastisk publik och då blir det så klart lättare. Men om du inte själv är engagerad så är det mycket lätt att snabbt ta död på publikens/deltagarnas entusiasm.

Nu börjar helgen redan lida mot sitt slut och det är dags att se fram emot en ny spännande vecka. För min egen del är veckan som vanligt mycket blandad med både eget kontorsarbete, föreläsning och kursdag.

På onsdag kväll skall jag få träffa en helt ny härlig publik på Café Bagaget i Malmö. Ämnet är, Våga tala och kommunicera så att man förstår. Då skall jag ta med mig en stor portion engagemang och humor kryddat med en del allvar.

Härlig vecka!

Ceciliasignatur