Låt din röst tala!

Din röst är ett starkare verktyg än vad du kanske tror

Att kroppen påverkar oss blir allt fler medvetna om. Med ditt kroppsspråk kan du påverka både dig själv och andra. Ja, det är t o m så att med hjälp av kroppsspråket utsöndras olika hormoner i kroppen. Men hur är det med rösten?

Jag vill påstå att även rösten är lika viktig. Genom ditt sätt att använda rösten påverkas inte bara den som lyssnar på dig utan även du själv. Och då menar jag inte bara fysiskt, det är lätt att förstå att man kan blir hes med en spänd och ansträngd röst. Jag menar att rösten även påverkar dig mentalt.

Om du pratar med en gäll röst så känner du dig lättare nervös och spänd. Talar du däremot med en mjukare ton så blir du lugnare. Sedan kan man ju förstås fråga sig om vad som är ”hönan eller ägget”, känner du dig spänd och orolig så blir också rösten spänd.

Men likväl som du kan ta hjälp av ditt kroppsspråk för att känna dig stark så kan du ta hjälp av din röst för att känna dig lugn.

Här får du fem tips du kan testa:

1.       En pust av välbehag. Om du är nervös eller spänd så går din andning naturligt upp. Om du då tar en ”pust av välbehag” så sänks naturligt andningen, din röst blir mjukare och du känner dig lugnare.

2.       Andas några djupa andetag.  När vi är stressade glömmer vi att andas. Andningen ger dig syre och du kan lättare tänka klart.

3.       Svälj. Genom att svälja och gärna samtidigt tänka på en citron så ökas salivavsöndringen och du slipper bli så torr i munnen vilket kan kännas stressande.

4.       Hitta rösten. Genom att humma eller säga hej till dig själv så blir det lättare att känna var din röst ligger. När du är spänd åker tonen o rösten upp så pröva med att sänka tonen.

5.       Säg något lugnande till dig själv. Med hjälp av en lugn röst och ett ord som får dig lugn så kan du påverka ditt eget känslotillstånd.

Härlig helg!

Ceciliasignatur