Låt platsen berätta!

Teknik är bra, men då skall man kunna hantera den. Skrev min blogg så ordentligt redan i torsdags och la in den för att publiceras på fredag morgon. Trodde jag, men något gick fel. Härligt med uppmärksammade läsare som påpekade detta för mig. Så nu hoppas jag du kan läsa.

Allt detta beror på en mycket trevlig sak. I helgen var jag och mina vänner från österlen Berättar på berättarfestival i Ljungby. Vi höll i berättarcafé och berättade skrönor och annat från Österlen. Så passade vi också på att lyssna till andras berättelser så nu är vi fullmatade med inspiration för vår berättarfestvecka som kommer att hållas här på Österlen från den 25 juni till 2 juli. Se programmet här http://www.simrishamn.se/museum

Nedan ser du mitt ursprungliga blogginlägg:

I veckan hade jag ett av mina roligaste uppdrag, jag höll min berättarkurs, Låt platsen berätta för kulturarbetare på Stenshuvud. Att få kombinera berättande med naturupplevelse, det är bland det bästa jag kan tänka mig. Kursdeltagarna var kunniga guider, naturvetare, biologer och historiker från nationalparkerna Kullaberg, Söderåsen och Naturrum på Stenshuvud. Ett härligt gäng som alla ville testa mer om att använda berättandet som hjälpmedel i sitt arbete med information och kunskapsspridande om djur och natur.

Line berättar om jätten Sten

Line berättar om jätten Sten

Carina berättar med sitt kroppsspråk

Carina berättar med sitt kroppsspråk

Åsa berättar med spänning

Åsa berättar med spänning

Vi fick både fantastiska skrönor till livs men också en hel del kunskap och fakta förmedlade på ett mycket intresseväckande sätt.

Låt platsen berätta

Så skrapa på ytan och krafsa fram berättelserna, de finns där och väntar bara på att få bli berättade. Ofta är de som små arkeologiska fynd, svåra att se vid första anblicken eller så ligger där endast små fragment eller skärvor. Men sätt igång och leta, plocka upp de små skärvorna och våga sätta ihop dem på ditt eget sätt så skall du se att upp ur marken stiger de mest fantastiska skapelser.

Låt berättelsen få bära dina fakta

Jag är fullt övertygad om att vi kan förmedla både viktig fakta och kunskap med berättelsens hjälp. Eller som någon av deltagarna konstaterade: ”Jag kanske inte behöver säga allt, det viktiga är att jag skapar nyfikenhet och viljan att lära mer”. Och just att skapa nyfikenhet, där tror jag din berättelse kan göra underverk.

Prova du också

Vill du också testa berättandet i en naturskön miljö, då tycker jag du skall hänga med på vår kurs den 12 augusti. Då kommer vi att hålla till ett ”stenkast” från Stenshuvud, nämligen på Tjörnedala i Baskemölla. På kursen får du lära dig både att sätta samman en berättelse och hur du kan framföra den så intresseväckande som möjligt.

Ladda ner pdf om kursen här

Anmäl dig här

Härlig helg!

Ceciliasignatur