Låt rösten färga din berättelse

I mitt förra blogginlägg talade jag om hur kroppen inte bara påverkar mottagaren utan även dig själv som sändare.

Jag skulle vilja påstå att samma gäller med din röst. Prova bara genom att låta lite gnällig och känn efter hur det känns eller tvärtom, testa med en djupare ton och lite mer kraft i rösten så känner du skillnaden.

Alla har vi vår egna personliga röst, ja man kan ju t o m identifiera personer med hjälp av rösten. Men! Det betyder inte att den personliga rösten sitter i en spänd, knarrig eller svag röst. Nej, den personliga rösten handlar om helt andra saker, ton och klang t ex. Alla kan träna sin röst, få den kraftfullare, mer avspänd och behagligare att lyssna till. Har du tränat din röst så får du dessutom ett fantastiskt redskap när du skall kommunicera med andra. Precis som en film blir mer spännande med musik så blir ditt framförande mer levande och spännande att lyssna till med en varierad röst.

Och det är inte bara när du skall hålla tal eller berätta en berättelse som du har nytta av röstträning. Härförleden besökte jag en affär, mannen i butiken var mycket vänlig och tillmötesgående, men det var något som ändå fick mig att tveka i mitt köp. Först förstod jag inte riktigt vad det var, det var ”bara en känsla” som man brukar uttrycka det. Men snart förstod jag att det var hans röst. Hans sätt att prata var spänt och gav på så sätt ett osäkert intryck som i sin tur påverkade mig i mitt köp.

Nu kanske du tänker; ah, det är bara hon som är känslig eftersom hon jobbar med ämnet. Men jag passade på att fråga min man som var med och han uttryckte ungefär samma känsla som jag fast med den skillnaden att han inte kunde identifiera att det var rösten det handlade om.

Tänk efter, har du någon gång mött en person och fått en speciell känsla, negativ eller positiv, men inte riktigt kunnat sätta fingret på vad det är som gjort känslan?

Men hur kan du då träna din röst?

Att träna rösten kan du göra på många sätt, allt från att gå till en professionell rösttränare till hemma på kammaren. Om du vill börja träna själv så följer här några tips:

1.       Utforska och lek med din röst t ex genom att läsa sagor eller sjunga i duschen.

2.       Kom ihåg att det aldrig skall göra ont i halsen när du tränar. Kraften i rösten får du från magmuskler och att använda resonansutrymmen.

3.       Börja gärna din träning med en avslappningsövning.

4.       Akta dig för harklingar, det skadar bara rösten

5.       Blir du torr i munnen kan du bita dig lite i tungan så stimulerar du salivutsöndring. Du kan också äta ett äpple eller ta lite citron, det ger samma effekt. Ja, citron är så kraftfullt att det kan räcka med att tänka på en citron så kommer saliven igång

Lycka till och härlig helg!

Cecilia