Lekfullt – Allvar – Växande

Hej!

Äntligen har mina ledord: Lekfullt – Allvar – Växande blivit vetenskapligt bevisade.

Nu visar även forskningen på att lyckliga medarbetare presterar bättre på jobbet.  Lyckliga medarbetare är friskare, mer stresståliga och villiga att jobba lite extra. Har de dessutom kundkontakt påverkar det även kunden som blir mer köpbenägen.

Jag läser just nu boken Konsten att vara kåt på jobbet, av Samuel West som är psykolog och forskare inom organisationspsykologi vid Lunds universitet. En mycket läsvärd och samtidigt lättläst bok som jag varmt kan rekommendera.

Samuel har studerat vad som gör att vi känner arbetsglädje och hur det påverkar oss som medarbetare och våra företag.

Extra glad blev jag av att läsa kapitlet som handlar om humor och vikten av att kunna ha kul på jobbet.
Många ser lekfullhet som motsatsen till arbete och att dessa är oförenliga motpoler. Men jag skulle vilja påstå att lekfullhet i högsta grad är seriöst. Genom att våga släppa loss din lekfullhet släpper du på hämningar som annars kan hindra kreativitet och utveckling.

Som Samuel skriver; ”Passa på och lek på jobbet – det gör dig både mer kreativ och ökar din arbetsglädje.

I veckan höll jag en workshop för ett arbetslag där vi avslutade dagen med lite kreativa lekar. Så fantastiskt att se hur skratten smittar och hur spänningar löses upp. Som om solen tog ett steg in i rummet.

På dessa bilder släpper några kurdeltagare loss sin fantasi och kreativitet.

Men kom ihåg att allt detta är lika viktigt i våra vardagliga relationer. Positiv kommunikation ökar chansen för att en relation skall hålla avsevärt. Professor John Gottman (känd för sina studier om parrelationer) menar att det för varje kritisk kommentar mellan makar bör det finnas fem positiva kommentarer.

En härlig och lekfull helg önskar jag dig

Cecilia