Less is more

Hej,

På teatern brukar vi använda uttrycket ”kill your darlings” ett annat uttryck är ”less is more”.
Tänk, att just det här med att skala av och komprimera skall vara så svårt. På mina utbildningar i kommunikation och presentationsteknik kommer vi ofta in på den frågan. Det kan vara i själva framförandet som när en kvinna pratade så fort så vi andra knappt hann med att uppfatta vad hon sa. När jag uppmärksammade henne på detta svarade hon att hon ville hinna med att säga allt det hon ville säga innan hon skulle bli avbruten. Eller kvinnan som absolut ville läsa sitt framförande innantill på sitt 3 minuters föredrag, varför, jo för att hinna få med allt på sina 3 minuter.
Istället borde hon tänka; VAD är det jag vill förmedla och varför. Vad blir då viktigast att få med under mina 3 minuter? För henne var istället målet 3 minuter och önskan att få med så mycket som möjligt på dessa 3 minuter.
Jag tror inte hon är så speciellt ovanlig i att tänka så. Nog kan de flesta av oss känna igen oss? Och här har vi ett dilemma; entusiesm.  Kvinnan i mitt exempel är entusiastisk och älskar verkligen det hon ville berätta om, vilket är en mycket  viktig och god tillgång när vi vill framföra ett budskap. Men entusiasmen kan få oss att vilja säga allt.

Ett av Churchills berömda citat handlade just om detta, något förkortat men med innebörden; får jag tala hur länge som helst så kan jag börja nu men ju kortare tid jag får på mig att tala ju längre förberedelsetid behöver jag.

Och där har vi hemligheten tror jag. Det gäller att fundera på VAD och VARFÖR du vill säga något. Att plocka ut asensen. Ge dig tid att fundera på vad som verkligen är viktigt och formulera det så tydligt som möjligt.
När du förbereder dig bör du också ha med frågan; vem? Vem är det som du talar till? För kom ihåg vi lyssnar på olika sätt och har olika önskemål med vad vi vill höra.

Som du säkert förstår så gäller detta oavsett om vi talar till en grupp eller i ett enskilt samtal. Ju tydligare vi kan bli i vårt framförande ju lättare får vi fram just det budskap som vi verkligen vill få fram.
Okey, inte alltid så lätt, men värt ett försök.

Härlig helg
Cecilia