Lucia ljusbäraren

Idag firar vi Lucia i vårt avlånga land. Har redan hunnit läsa på Facebook om många som varit uppe sedan tidig otta för att ge sig ut och fira denna ljusets högtidsdag.

Själv har jag tagit det lilla lugna med en lussebulle och ett ljus framför TVn, riktigt mysigt faktiskt. Minns tillbaka på alla år då jag varit engagerad i barnens luciafirande, ordnat tomteutstyrsel, strukit stjärngossesärk och fixat stjärna i sista stund. Och sedan suttit på första parkett, stolt som bara en mor kan vara. Nu är killarna både för stora och för unga att vilja fira lucia i alla fall tillsammans med mamma.

När jag nu hamnat i ”bloggfåtöljen” och skall skriva veckans blogg så funderar jag vidare på lucia och temat för denna blogg nämligen mänsklig kommunikation. Vad finns det för paralleller? Fastnar för ordet Lucia som kommer från latinet och betyder ljusbärerskan.

Kan du och jag bli ljusbärerskor genom att arbeta och utveckla vårt sätt att kommunicera? Kommunikation handlar om att skapa kontakt, att möta varandra. Gör vi det kan vi också lysa upp tillvaron för varandra. Vi lyser upp genom att dela erfarenheter, kunskap och närvaro.

Tänker t ex på projektet som jag varit delaktig i med att använda berättandet som verktyg för att föra ut information om hedersrelaterat våld. Genom att berätta ökar vi förståelsen och insikten om varandra. Kanske vi också kan tända ett ljus av hopp, för dem som har det svårt.

Men vi behöver inte ens gå så långt för att förstå att god kommunikation är ljusbärare. Någon sa; ett vänligt ord kan hålla mig varm hela vintern”. Vi skulle också kunna säga; ”Ett vänligt ord kan lysa upp den mörkaste tunneln”.

Eller vad tycker du?

Härlig helg!

Ceciliasignatur