Lusten till berättande

Denna vecka har jag haft en stor variation på uppdrag men alla med en gemensam nämnare lusten till berättande.

Berätta med film

Det började med min kurs för småföretag på landsbygden där vi tränade oss att använda filmen som media. En bild säger mer än tusen ord brukar det ju heta. Och tänk då vad som händer om bilden dessutom är rörlig och berättar något med ord. Härförleden fick jag veta att en film där du talar har 2,5 gånger högre sk konverteringsgrad eller return of investment, som man säger inom marknadsföring, än en skriven text. Vilket är detsamma som att du har 2,5 gånger högre chans att få en kund med rörlig media än om du bara skriver text.

Men många känner sig osäkra både att stå inför kameran och att filma. Därför är min mission att avdramatisera det hela. Själv håller jag som bäst på att lära mig använda mig mer och mer av film och upptäcker att det är hur kul som helst! Det behöver heller inte vara så svårt, inte ens att redigera, det går att göra det enkelt.

berätta med film

Berätta i en föreläsning

Nästa uppdrag under veckan var att coacha en företagare i presentationsteknik. Så himla kul! Jag älskar verkligen mitt jobb på många sätt. Men skall jag peka ut något specifikt som är extra kul så är det när jag får vara med om när en person får den där aha-upplevelsen och upptäcker miraklet med berättandet och hur hen kan använda sina uttryck på scen.

Berättarhelg

Så idag, visserligen helt ideellt men inte mindre roligt för det. Efter att ha börjat dagen med att delta på arbetsförmedlingens seminarium kring framtidens arbetsmarknad och dessutom lyssna på några intressanta företag och deras framtidsvisioner så var det dags att möta Berlusten till berättandeättarnätverket Sverige och planera årsmöteshelg.
Helgen den 23-25 mars så kommer berättare från hela vårt avlånga land att samlas i vår lilla stad. Då skall vi mingla, workshoppa och inte minst berätta. Det skall bli kul!
Men om jag får återgå till morgonens seminarium så funderar jag på informationen från organisationen Företagarna. Företagarna har gjort en undersökning bland sina medlemmar om vad som är den största utmaningen när det gäller arbetskraft. Det svåraste var faktiskt inte att hitta rätt kompetens utan att hitta  arbetskraft med rätt attityd! Det får mig osökt att tänka på hur viktigt det är att skapa ett gott arbetsklimat. Ett arbetsklimat där vi ser varandra och inte minst lyssnar på varandra. Vad kan då vara bättre än att BERÄTTA.

Härlig helg!

Cecilia Granquist