Manus och anteckningar

Hur bör du använda dig av manus och anteckningar, när du talar?

Ja, det är en fråga som jag ofta får. Vanligt är att vi är rädda för att glömma något viktigt eller att vi skall få den där hemska ”blackouten”. Då är det ju naturligt att vi gärna vill ha med oss anteckningar som hjälper oss att komma ihåg det vi skall säga.

Nackdelen med manus och anteckningar är att vi lätt blir så bundna vid dem så vi tittar även då det inte behövs. Därför så tänkte jag ge dig 3 bra tips hur du kan göra och som kan hjälpa dig. Jag har också gjort en kort film som jag lägger här på sidan.

1. Lägg anteckningarna vid sidan av.

Just för att du skall slippa bli alltför beroende av dina anteckningar men ändå känna tryggheten att de finns om du behöver så rekommenderar jag att du lägger dina anteckningar på ett bord vid sidan av. Då fungerar de ungefär som en sufflör på teatern, redo att gripa in när det behövs.
Känner du dig nervös så kan också anteckningarna börja fladdra och förvärra känslan än mer.

Manuskort

I vissa fall kan manuskort vara bra. Själv använder jag det när jag t ex är moderator eller konferencier. Då kan det vara bra att ha namnen man skall presentera uppskrivna och även vissa hållpunkter. Bra också vid korta anföranden. Men välj då lite hårdare papperskvalitet, dvs kort. Skriv tydligt på kortet så det blir lätt att läsa.

2. Skriv tydliga anteckningar.

vare sig du använder manuskort eller lägger anteckningarna på ett sideboard så skriv tydligt så du snabbt hittar. Undvik långa manus där allt du tänker säga står. Då blir det lätt att trassla in sig och förirra sig bland anteckningarna. Själv brukar jag använda mig av Mindmap en minneskarta där jag ritar symboler och korta ord som hjälper mig att komma ihåg och hitta.

3. Det är bara du som vet vad som står i ditt manus.

Sist men absolut inte minst viktigast att komma ihåg är att det bara är du själv som vet vad du skall säga. Din publik har ju ingen aning. Ofta är det dessutom så att det du kommer ihåg är det som är det viktigaste. Bättre att säga något för lite än för mycket, då fastnar det och din publik kommer ihåg.

Vill du ha hjälp med din presentation så boka en coachingtimme Boka tid här
Eller kontakta mig Kontakt

Vill du träna var du vill när du vill? Ta en titt på mina webbkurser

Lycka till och