Märk ditt kroppsspråk, andra gör det!

Har du tänkt på hur ofta vi tolkar in mer i vad som sägs än bara de talande orden? Kroppsspråket är vårt största språk och påverkar oss hela tiden. Ja, till och med när vi är helt stilla och tysta.

Märk ditt kroppsspråk

Att bli medveten om och märka ditt kroppsspråk är alltså nödvändigt om du vill bli uppfattad på det sätt som du vill bli uppfattad. Det duger inte att ”bara” säga orden och tro att mottagaren har förstått, du måste ”synka” med kroppsspråket också. Om du t ex vill ge viktig information till dina medarbetare eller vill få en kund att förstå hur bra din produkt är men samtidigt inte är med i kroppsspråket så kommer inte din mottagare att ta emot ditt budskap på det sätt som du vill. Detta betyder inte att du måste göra en massa gester, men du måste vara med mentalt.

Kroppsspråket speglar det du känner

I kommunikationssammanhang brukar vi säga att kroppsspråket aldrig ljuger. Det beror på att kroppsspråket är så starkt kopplat till dina känslor, kropp och knopp hör ihop. Men det betyder också att du kan ta hjälp av ditt kroppsspråk för att påverka dina känslor. Om du blir medveten och märker av ditt kroppsspråk, din kroppshållning så kan du justera den och på så sätt påverka dina känslor.

Kroppochkansla

Ditt kroppsspråk speglar din känsla och ditt kroppsspråk påverkar din känsla

Kroppen avslöjar dig

Kroppsspråket avslöjar dig

Kroppsspråket avslöjar dig

Samtidigt gäller det att vara observant på sina känslor. Låt oss säga att du skall säga något positivt till en person du inte tycker om. Har du då den negativa känslan och säger de positiva orden så kommer med all sannolikhet din kropp att avslöja dig.
Därför är det viktigt att du innan du skall ha det där medarbetarsamtalet, eller kundmötet, att du förbereder dig mentalt och tar hjälp av ditt kroppsspråk.

öppna dina gardiner och hjälp ditt kroppsspråk

öppna dina gardiner och hjälp ditt kroppsspråk

Öppna dina gardiner

En mycket enkel övning som fått följa med mig genom alla år (jag lärde den av min sångpedagog under min tid som aktiv skådespelare) är ”gradinövningen”. I sin enkelhet skulle jag vilja påstå att den är genial. Övningen går ut på att du fördelar tyngden på båda fötter och tänker dig att du har ett par heldragna gardiner framför dig. Öppna så gardinerna genom att skjuta dem åt sidan med raka armar och sänkta axlar. Släpp sedan ner armarna och låt dem hänga avspänt utmed sidan. Ge samtidigt dig själv ett leende.

Förtydliga med ditt kroppsspråk

Kroppsspråket är dessutom ett fantastiskt verktyg när du vill förtydliga ditt budskap. Gester är ett sätt men också tempo i dina rörelser. Hur mycket vi är benägna att använda kroppen skiljer sig från person till person. Några har naturligt ett livligt och gestikulerande kroppsspråk andra ett lugnare och mer stillsamt. Gör inte våld på dig själv utan pröva dig fram till det som känns bra för dig. Men var absolut inte rädd för att använda kroppsspråket och framförallt kom ihåg att personligheten aldrig sitter i en dålig hållning.

Härlig helg!

Ceciliasignatur