Mental träning för föreläsare

Idag fick jag ett samtal från en kvinna som vill vässa sin talarförmåga. Ja, inget ovanligt i sig, som utbildare i presentationsteknik så får jag den typen av samtal ganska ofta. Men det jag fastnade för och blev inspirerad till att skriva om i veckans blogg, var hennes fråga: ”vad är det viktigaste att börja med?”.

Svaret varierar ju naturligtvis på vem du är och vilka behov du har. Men jag vill ändå mena att grunden för de flesta är självkänslan. Att verkligen tro på sin förmåga och bli ”vän” med sina talarverktyg, det är nummer ett.  Med detta menar jag inte det som troligen de flesta  tänker på när det gäller självsäkerhet, den där fasaden av ”kaxighet” eller ”bossighet” som kan bli en attityd av ett slags förmer över lyssnarna. Nej, den typen av självsäkerhet bottnar istället i en osäkerhet där talaren döljer sig bakom en fasad.

Med äkta självkänsla menar jag en person som har tillit till sig själv och sin förmåga. En person som har så pass egen styrka så att hen kan släppa taget om sig själv och istället koncentrera sig på sina åhörare.

Men hur kan jag få den självkänslan då? Undrar kanske du. Mitt svar blir: En kombination av flera insatser; som den mentala tanken, säkerhet i dina talarverktyg  som kroppsspråk, röst och tal samt kunskap i ämnet och ett bra retoriskt upplägg. Vad många ofta glömmer och som jag vill mena är basen, är den mentala förberedelsen. Därför skulle jag vilja slå ett extra slag för mental träning.

Det magiska med mental träning

Det som nästan blir magisk när du tränar mental träning som talare är att det även påverkar ditt kroppsspråk, din röst och ditt retoriska upplägg. Genom att slappna av och sedan låta din föreställningsförmåga se och höra dig själv möta din publik och även tillåta dig att känna den positiva känslan av succé då stärker du dig själv och din förmåga att bli en riktigt vass talare.

Skapa din egen meditationsplats

Så mitt råd till dig denna vecka, om du vill bli en riktigt vass talare så meditera. Skapa dig en egen meditationsstund eller plats och ge dig själv en stund där du ser, hör och känner dig själv som talare. Och du gör succé!

 

I min onlinekurs, Våga tala, hittar du en hel del bra verktyg hur du kan stärka din självkänsla som talare. Fram t o m augusti får du dessutom en hel timmes privatcoachning inbakad i priset.

Vill du hellre träna ”live” så häng med på kursen Bli en stjärnföreläsare, på Österlen, den 17-18 augusti.

Lycka till!

Cecilia Granquist AB