Mera om möten

Mänskliga möten tycker jag är så spännande så jag fortsätter även denna vecka att skriva några ord om det.

Den här veckan har jag startat upp en ny omgång av min kurs På stående fot – om mänsklig kommunikation. Jag tror det är 15:e  omgången nu och varje gång frapperas jag av alla dessa intressanta människor. Det är också så fantastiskt att se när gruppen kommer igång och börjar dela med sig av sig själva till varandra. Ibland är det t.o.m. så  att jag funderar på vad som är viktigast med min kurs, det jag ”lär ut” eller själva mötet mellan deltagarna. Förhoppningsvis är det en kombination av båda.

Men så funderar jag också på alla dessa ”misslyckade” möten då det blivit onödiga missförstånd och gräl eller hur vi med raffinerade spel utestänger människor i kommunikation.

För några år sedan höll jag en kurs med Forumspel som verktyg för en förvaltning i Malmö.

Forumspel går till på det viset att några av medarbetarna samlas tillsammans med mig och vi plockar gemensamt fram ”besvärliga” möten som sedan spelas upp för övriga medarbetare. Publiken får reagera och förändra mötet så det blir i deras tycke något bättre.
När jag häromdagen gick igenom kommentarer som jag fått från kursen hittade jag följande från en av de som deltog i spelen;
”Minnen från forumspelen:
En arbetskamrat kom in till mig på mitt tjänsterum och stängde dörren efter föreställningen, och sa:

”Det är precis så jag känner i fikarummet – inge kommer och säger till mig att vi ska fika och alla pratar med varandra utom med mig. Jag har känt mig så ledsen. Det var jättebra att ni visade hur det är!”

Vi måste också våga ventilera svåra möten, våga ta upp dem till ytan och fråga oss vad var det som gick fel, varför blev det så här?

Nu till helgen får vi besök av en tysk student som skall bo hos oss i en vecka i utbyte mot att vår son senare i år får resa till Tyskland och bo i en tysk familj.
Ett nytt och spännande möte för oss alla. Min skoltyska finns det inte mycket kvar av så jag får använda vårt största språk, kroppsspråket, i stället.

Härlig helg!

Cecilia