Midsommarens magi

Idag skall vi fira midsommarafton, den kanske mest festliga och uppskattade av våra högtider. Med midsommar kommer också magin och sägnerna. Sedan urminnes tider har midsommarnatten varit omgärdad av mystik och magi. I bondesamhällets folktro var midsommarnatten en av årets mest magiska nätter, då naturen flödade av krafter. Gränsen mellan verkligheten och det övernaturliga suddades ut.

Den magiska natten

Under denna magiska natt kunde mycket hända. För flickor handlade det ofta om att få veta om sin tillkommande, det var ju viktigt att bli gift på den tiden. Men det kunde också handla om skördar och annat som var viktigt för framtiden.

Plocka sju sorters blommor eller ät en salt sill

Att plocka sju sorters blommor och lägga under huvudkudden, känner nog de flesta till och många är vi som provat denna spådom.
– Den myten kommer av att när solens står som högst är växterna och blommorna laddade med en speciell kraft. Det handlar om opersonliga krafter som man helt enkelt trodde på. Tre, sju, åtta eller nio sorters blommor. Dessa tal ansågs magiska, säger Ebbe Schön folklivsforskare som skrivit många böcker om folktro.

Men ett annat sätt var att äta något salt. Gärna en salt sill och den skall du äta med fenan först. Den salta sillen kommer att framkalla törst under sömnen. Under drömmen kommer du att bli bjuden på dryck av din blivande make. Får du vatten, blir ert liv fattigt, dricker ni öl så blir livet sisådär. Är det däremot vin som serveras…ja då får ni rikedom och lycka.

Men man kan också göra som flickorna i min berättelse som du kan lyssna på här:

Även männen kan behöva hjälp av det övernaturliga

Mycket i den gamla folktron handlar om flickor och flickors tillkommande. Men även männen kunde behöva få hjälp från det övernaturliga. Ofta handlade det om rikedom och önskningar för framtiden. Det sägs att midsommar var en lämplig tid för skattsökare. Förtrollade skatter steg då upp ur jorden och blev synliga för människor. Men man måste vara tyst för att få tag i dem- bröt man tystnaden försvann de för alltid.

I nästa filmklipp berättar jag sägnen om sjökaptenen som ville hinna hem till sin blivande brud och deras stundande bröllop och hur han lurar djävulen.

Vill du höra fler berättelser. Besök Österlen Berättars, berättarfestvecka som startar på söndag 25 juni och varar till 2 juli. Hela programmet hittar du här: https://osterlenberattar.nu/berattarfest/

Så önskar jag dig en alldeles underbar midsommarhelg med eller utan magi