Midsommarmagi

Visste du att midsommar kanske är den mest mytomspunna tiden på året? Som liten flicka fick jag lära mig att plocka 7 sorters blommor och lägga under huvudkudden, då skulle jag kunna drömma om min tillkommande. Men midsommarnatten är fylld av mer mystik och av väsen som kan visa sig och ställa till både reda och oreda.

Berättarfestvecka på Österlen

Det var därför ett naturligt val för oss i föreningen Österlen Berättar att välja just midsommarveckan till vår berättarfest. Under en hel vecka kommer det att sprudla av berättelser i buskar och vrår här på Österlen. Vi startar i morgon på Österlens Museum i Simrishamn, kl 17.00-21 har vi berättarfrossa med bl a Susanna Alakoski som invigningstalare och kollegan Boel Mari Larsson som framför sin beryktade berättelse om Beowulf. Själv dyker jag också upp med ett litet smakprov från våra kommande berättarvandringar med tema nöjesliv.

De leva som i en nöjesvirvel

De leva som i en nöjesvirvel

Berättarmagi

Berättande är verkligen magi för mig. Inte bara det att jag älskar spänningen i de gamla skrönorna, det är magin i själva berättandet som attraherar mig. När du berättar nått för mig så ger du mig en bit av dig själv, vi delar på något. Bara att berätta skapar förståelse och samhörighet menar jag.

Europa står i gungning, nu behövs berättelserna mer än någonsin

Nu på morgonen så möts jag av det chockartade beskedet att Storbritannien valt att lämna EU. Rädslan för det främmande och en vilja att cocoona in sig sprider sig runt om, inte bara i Storbritannien och Europa utan världen över. Jag blir faktiskt riktigt rädd. Rädd för rädslan.

Själv vill jag vara världsmedborgare, att vara en viktig individ bland andra viktiga individer med olika erfarenheter och egenskaper. Att få vara en del i ett större sammanhang där vi kan dela med oss och få utbyte av varandras olikheter. Det är min dröm.

Därför tror jag också på berättandet. Jag tror att berättandet har en betydligt större och viktigare roll än vad vi kanske nånsin förstår.

Tycker du nu att jag drar i för höga växlar så vill jag samtidigt mena att en berättelse med syfte att ”endast” roa är gott nog. Länge leve berättandet!

Urd spinner berättelsen om Österlen

Under berättarfestveckan har jag fått uppdraget att ikläda mig den fornnordiska nornan Urd. Urd är den äldsta av de tre ödesgudinnorna. De två andra är Verdandi och Skuld. Hon sades spå människans livstråd och härska över människornas öden. Urd bor vid foten av världsträdet Yggdrasil där hon vakar över Urdabrunnen.

Urd vill höra din berättelse

Urd vill höra din berättelse

Urd är nu orolig för människornas öde och har beslutat sig för att besöka folket på Österlen för att spinna deras berättelse. Resan börjar i Borrby på söndag och fortsätter sedan till byarna: Hammenhög, Gladsax, Simrishamn, Södra Mellby, Rörum och avslutas i Baskemölla den 2 juli. Välkommen att lyssna och dela din berättelse.

Vill du se hela programmet för berättarfestveckan så titta in på www.simrishamn.se/museum

Men nu är det dags att dansa ut i midsommarsolen. En riktigt glad och härlig midsommarhelg önskar jag dig.

midsommarCeciliasignatur