Mingelknep

Att mingla och på så sätt knyta nya kontakter är ett både billigt och bra sätt att skapa nya affärer. Allt fler nätverk skapas både på nätet och IRL. Förståligt kan det för många kännas både tidskrävande och svårt att hänga med i svängarna. Där för tänkte jag denna vecka ge lite mingelknep.

1.       Var vill du synas?
Bestäm vilka nätverk som du vill vara med i och vilka som gagnar dig och dina mål.
Själv får jag inbjudan till en uppsjö av nätverk och skulle jag gå på allt så skulle det nästan uppta en heltidstjänst. Därför är det första steget att välja var vill du vill synas.
Det är ok att vara med i ett nätverk bara för att det är trevligt men då skall det vara ett medvetet val. Vill du t ex få nya affärskontakter i ett nytt område eller bransch, ja då är det naturligtvis de nätverk där du kan finna dem du bör söka upp.

2.       Vilka kommer på nätverksträffen?
De flesta nätverk skickar ut deltagarlista. Ta en titt på listan innan du går på träffen, bocka för vilka du vill ha kontakt med och sök upp dem. Vill du vara riktigt på hugget så ta en titt på deras hemsida eller LinkedInprofil innan så är det lättare att ställa ”intelligenta” frågor.

3.       Var nyfiken
Alla gillar att berätta om sig själva. Nästan viktigare än att öva in en egen ”pitch” är att visa genuint intresse för den du vill ha kontakt med. Vi pratar mycket om att skapa relationer i dag. Genuint intresse är bästa vägen till relationsbyggande. Svaren ger dig dessutom information som du har nytta av när det väl är dags för dig att presentera dig och vad du kan hjälpa till med.

4.       Låt frågorna leda in till din presentation
Använd gärna öppna frågor, dvs frågor som inte kan besvaras med ja eller nej. Då håller du konversationen levande och du får information. Lyssna gärna efter svar där du kan flika in med att berätta om dig. T ex : – intressant det där du berättar om hur ni arbetar med att ge kunderna bästa comfort. Själv arbetar jag på liknande sätt men då med den personliga kommunikationen som verktyg.

5.       Följ upp
Det är kanske efter minglet som den största och viktigaste arbetsuppgiften tar vid; UPPFÖLJNING. Någon enstaka gång sker det affärer på studs men i de flesta fall är dessa kontakter endast början i en process. Här måste jag erkänna att jag själv slarvar en hel del men när jag väl skärper mig så märker jag resultat. Gör gärna anteckningar på visitkorten du fått, skriv lite om vad ni pratade om osv. När du sedan kontaktar så vet du vad du skall säga och referera till.

Sist men absolut inte minst: Se till att ha kul!
Med det menar jag att om du går in med allt för stor ambition och allvar så kan det hela lätt bli ”krystat” och upplevs då obehagligt för mottagaren. Men om du unnar dig att verkligen njuta av dina nya kontakter lyssna och ha roligt så syns det på dig. Och som jag skrev i sista punkten så är de flesta kontakter början i en process. Första gången ni träffas är kanske bara lite allmän nyfikenhet, nästa ett aha och så småningom blir det affär.

Lycka till och härlig helg!

Cecilia