Mingelkonst

Hej,

I går var jag på två mingelträffar. Den ena var på Ystad Saltsjöbad, Sydsvenska Handelskammaren arrangerade nätverksträff och den andra var invigning av Elofssons Garderob & Galleri på Per Helsa i Ystad. Båda mycket trevliga och har fått inspirera mig till veckans blogginlägg.

Konsten att mingla, har ju blivit ett alltmer hett ämne som anses viktigt att lära sig. Och visst är det så; mingel är ett ypperligt tillfälle att knyta nya kontakter men också att återkoppla till kunder och partners.

Det som fick mig att reflektera i går var vikten av att vara öppen. Med det menar jag att ibland kan jag själv vara lite väl ambitiös när jag skall iväg på ett mingel. Jag har i förväg tittat på deltagarlistan och bestämt mig för vilka jag skall prata med och så stoppar jag väskan full med visitkort och broschyrer.
Absolut inget fel i det, MEN…. tjusningen med mingel är ändå att allt kan hända och då är det viktigt att inte låsa sig allt för mycket vid sin plan.

Just detta hände igår. Jag hade bestämt mig för ett företag på Handelskammarens lista, de skulle jag kontakta. Tillställningen började med att vi blev bjuda på en smakfull buffé vilket innebar att alla satt sig vid olika bord för att inmundiga det hela. Naturligtvis var just det bordet där ”mitt” företag satt redan fullt och dessutom verkade de fullt sysselsatta med att äta och prata med varandra. – Hmmm, tänkte jag, jag får väl sätta mig någon annan stans och ta kontakten senare. Det hade nu börjat bli fullt vid de flesta bord och alla verkade djupt upptagna med sig själva. Jag tänkte att ok, om det inte blir några kontakter så får jag i alla fall njuta av den goda maten. Men så längst bort i lokalen sitter ett gäng på tre personer och en tom stol.
Så här efteråt måste jag säga; vilken TUR! att det var just där jag fick sitta. Vi fick ett mycket givande samtal och bollade fram nya idéer som jag aldrig i mina mest ambitiösa planer hade kunnat planera för. Företaget som jag träffade heter Ugly Duckly, håll ögonen på dem om du inte redan känner dem, ett ungt gäng med massor av kreativitet.

Vad vill jag då säga med detta? Jo, jag tror att det viktigaste du bör förbereda inför en mingelträff är öppenhet och nyfikenhet. Visar du att du är öppen (ta hjälp av ditt kroppsspråk) och är nyfiken och frågar så får du så mycket tillbaka.
Det är också det absolut lättaste att få kontakt, människor älskar att prata om sig själva så frågor och ett genuint visat intresse är bästa vägen till kontakt, resultatet blir ofta ett intresse tillbaka och först då är det dags med visitkort och broschyr.

Härlig helg

Cecilia