Modet att kommunicera

Hej,

Den här veckan har jag funderat på att ibland krävs det mod att kommunicera. Då menar jag inte bara i sammanhang där ordet inte är fritt utan också i vårt vanliga vardagliga liv.

I tisdags lyssnade jag på Lena Alebos berättelse om Norma Biéth, en särdeles kvinna som i stort sett levde under hela 1900-talet här i Simrishamn. Norma var spännande på många sätt och är väl mest känd för att ha intresserat sig för stadens historia och lämnat över mycket kunskap om den till oss idag. Norma var modist med egen hattaffär i stan. Eftersom jag själv är egen liten företagare så fastnade jag kanske mest för hennes mod att stå för sina värderingar i sin roll i kommunikationen med sina kunder. Det går många historier om hur hon t o m ibland kunde vägra att sälja en hatt till en person som hon tyckte den missklädde och många som träffat henne och besökt hennes hattaffär vittnar om hur de kunde komma ut ur butiken med en helt annan hatt än vad de tänkt när de gick in. Säga vad man vill om det, men visst krävs det mod?
I går fick jag lyssna till en annan stark företagarkvinna. Det var Jeaninne Olesen som driver Fastighetsbyrån i Simrishamn som besökte nätverket Qlaras frukostmöte.
Jeaninne berättade om vad som driver henne i sitt företagande, hur kärleken till platsen och att hjälpa kunden är viktiga drivkrafter. Hon berättade också om alla säljkurser hon gått där man i stort sett tvingat henne att skriva ordet pengar överst som ett säljmål men att hon vägrat. För henne måste kunden stå i första rummet. Denna värdering är så stark att hon vid något tillfälle tagit det smärtsamma beslutet att avskeda en medarbetare eftersom deras värderingar skilde sig så mycket. Det har också hänt att hon tackat nej till att sälja ett hus där husägaren uttryckt värderingar som går stick i stäv med vad hon och hennes företag står för.Husägaren pratade stolt om hur hon lyckats blockera ett sträde (mindre väg), invid huset, för barnen i området.
När vi hör Jeaninne berätta är det lätt att tycka; javisst det är väl självklart, men att verkligen göra det och stå för sin värdering hela vägen, det är modigt.

Också i våra små vardagliga samtal behövs det mod att stå för det som känns rätt och det som du verkligen vill. Att vara tydlig utan att såra, att ibland riskera ett nederlag pga det som känns rätt för dig.

Jaa, det är inte lätt, vill jag lova. Så därför vill jag denna vecka hylla modet att kommunicera efter sina värderingar!

Härlig helg!

Cecilia