Möten med människor
Vi träffar andra människor flera gånger varje dag. Men hur värderar vi mötet?
Mänskliga möten

De flesta människor möter en annan människa minst en gång varje dag oftast flera gånger. Men hur hanterar vi dessa möten med människor? Möten har en tendens att bli slentrian, vi möts, säger något eller bara går förbi. Men hur ofta tänker vi på vad det där mötet betydde?

Jag pratade med en väninna häromdagen som hade varit på ett läkarbesök. Hon berättade om sin oro inför besöket. Nu hade hon tur, möte blev bra. Hon möttes av vänlig sjukvårdspersonal och en läkare som såg hennes oro. Personalen såg henne och mötte henne med ett respektingivande och lugnande sätt. Hon blev glad och tacksam för bemötandet och passade på att tacka för det positiva mötet.

Det som berör mig mest i denna berättelse är faktiskt inte vårdpersonalens bemötande utan min väninnas feedback. Att ge tillbaka när vi får. Hur många skulle göra den återkopplingen? Min väninna berättade också hur hon märkte att personen hon återkopplade till blev glad. Tänk så lätt att göra en annan människa glad.

Vårda dina möten med människor

Jag tror att vi behöver börja tänka på att vårda våra möten med människor bättre. Möten i verkliga livet blir allt mer exklusiva och då gäller det att vårda dem. Det är så lätt att ta de där vardagliga mötena för givna

I går var jag på ett kundmöte där man berättade om svårigheterna att nå ut till åhörarna. Vi pratade om hur viktigt det är att se sina åhörare, att möta blicken. Men problemet för min kund var bl a att hens deltagare satt med ansiktena ner i sina datorer eller Iphones.

kommunikation

Träna möten med forumteater

Jag tror att många av oss skulle må bra av att träna oss i att mötas. Att praktiskt få testa och se vad som händer när vi agerar på olika sätt. Jag tror inte att min kunds åhörare som tittade ner i sina datorer, mobiler och Ipads menade något illa. Kanske de t o m lyssnade intresserat och ville anteckna. Jag tror heller inte att den som går förbi en annan utan att hälsa menar illa. De flesta människor vill ändå gott. Men tänk så många möten som skulle kunna bli så mycket bättre om vi gjorde som min väninna, återkopplade?

Ett väldigt bra sätt att träna möte är med en metod som kallas för Forumteater. Jag lägger in en film här där jag pratar om metoden och du kan också läsa mer på min sida Forumteater

Lycka till med dina möten!

Cecilia Granquist AB