Möten

En av sommarens höjdpunkter för mig är Backafestivalen som går av stapeln just denna helg. Som ledord för festivalen har man: Musik, Mat, Miljö, Möten och Mångfald.

För mig som brinner för kommunikation och mänskliga möten är denna festival helt underbar. Här förenas gammal och ung, ursvenskar, nysvenskar och tillresta i en underbar salig blandning. Helt enkelt mänsklig kommunikation när den är som bäst.

Jag som börjar tillhöra den äldre generationen får möta unga kreativa människor med en frisk och ibland annorlunda syn på livet, vi lär av varandra och får nya insikter som annars hade varit svåra att få.

Allt detta uppmärksammar mig på hur viktigt det är med möten. Att få möta en ny människa och få dela erfarenheter och syn på livet är att bli en aning rikare som människa.

Det påminner mig också om hur viktigt det är att ta tillvara dessa möten. Javisst, ibland blir möten mindre positiva, vi möter avundsjuka, aggressivitet, missundsamhet osv. Men jag tror att även de mötena kan lära oss något, både om oss själva, andra och om livet i stort. Inte lätt i stunden att tänka så men viktigt att påminna sig om.

Härförleden läste jag i Inspirationsboken om NLP (utgiven av NLP föreningen) en intervju med Michael Perez. Några rader i intervjun fick mig att tänk till när det gäller möten.

Han säger så här: ”Väldigt ofta händer det att vi i vissa situationer har idéer och synpunkter som står i skarp kontrast till andra människor runt omkring oss, och som kan skapa konflikter när alla parter agerar på det sätt dom tror är rätt i den situationen. När jag i en sådan situation presenteras ett perspektiv eller en synpunkt jag finner fundamentalt obegriplig, skrattretande eller feltänkt, brukar jag påminna mig om att det finns intelligenta människor som står bakom denna position, för då kan jag använda tillfället till att bli upprymd, eftersom det betyder att jag står inför att lära mig något nytt!
I detta ögonblick väljer jag att hålla en enda tanke vid liv….”om en intelligent person kan tro på detta, och om jag inte förstår hur en intelligent person kan tro på detta, så betyder det att det finns ett sätt att tänka på som jag inte förstår.””

Spännande och tänkvärt synsätt eller hur? Det är så lätt att döma ut andra från vårt eget perspektiv att tänka men om vi istället försöker sätta oss in i den andres perspektiv, ta på oss ”mottagarglasögonen” så kan det istället ge nya insikter. Detta behöver naturligtvis inte innebära att vi ger den andre ”rätt” men vi får lättare att förstå den andres perspektiv.

Som avslutning, en bild från en av gårdagskvällens konserter med Amager Malakes som spelade festfylld Balkanmusik omöjlig att stå still till.

Nu fortsätter festen med musik, möten, miljö, mat och mångfald

Härlig helg!