Några rösttips

Hej!

Så är det då äntligen fredag igen och solen lyser (i alla fall här i Simrishamn). Visst är det härligt att leva! Det här med att skriva ”fredagsblogg” har för mig blivit en riktigt mysig tradition. Hoppas det är det för dig också, lite fredagsmys så här innan helgen. Jag slår mig ner i sköna vilfåtöljen med en kopp kaffe och laptopen i knät. Ibland är det lätt att skriva men ibland får jag tänka till en del. Vad skall det handla om denna gång, vad kan vara intressant att läsa om? Då brukar jag tänka tillbaks på veckan som varit och fundera på vad som hänt.
Denna vecka har jag fått ovanligt många telefonsamtal från företag som ändera velat sälja telefonabonnemang, försäkringar, medverkan i kataloger eller sälja strumpor. Jag har också själv ringt för att anmärka på felaktiga fakturor och annat. I dessa samtal märks tydligt hur rösten påverkar samtalet.
Faktum är att i ett av samtalen hade jag kunnat vara intresserad men på det sätt som säljaren talade till mig gjorde att jag blev avogt inställd och tackade nej.
Känner du igen dig?

Därför mina vänner så kommer här 5 konkreta rösttips som du kan använda vare sig du står i begrepp att ta telefonen för att sälja, bemöta ett klagomål eller kanske står inför ett viktigt samtal.

  1. ”Plocka fram din röst”. Med detta menar jag att du skall säga några ord för dig själv för att ”känna in ” din röst. Din röst innehåller så mycket mer än de ord du skall säga; känslor, humör, tillstånd etc. Låt då inte stressen följa med rösten i ditt samtal. Så börja alltså med att säga några ord högt för dig själv.
  2. Mjuka upp rösten. Bokstaven Z är bra. Känn att du tar karft ändå nerifrån magen, slappna av i halsen och säg Zzzzzzzzzz.
  3. Gäspa. När du gäspar lyfter du gommen och får en bättre volym på rösten
  4. Svälj. Att svälja några gånger lenar upp rösten, strupen sjunker och du får ett bättre röstläge
  5. Gapa och gör lite mungymnastik. Många spänningar sätter sig i käkarna och ger en spänd och ansträngd röst. Mungympan leder upp och spänningarna släpper.

 

Härlig helg!

Cecilia