När du väl står där – glöm allt!

När jag gick min vidareutbildning på scenskolan så brukade vår tal och röstpedagog alltid avsluta med orden: ”glöm nu allt vad du lärt och gå in och möt din publik med lust, blod och närvaro”. Mycket klokare ord än vad jag då förstod.

Och idag när jag läser i min favorittidskrift, Holone, om modern hjärnforskning så förstår jag hur detta hänger ihop med hur vår hjärna fungerar.

Det är i ett avsnitt där man beskriver hur prestationskrav påverkar den kreativa processen negativt. Eller som en av forskarna och huvudförfattarna till studien, Manish Saggar, uttrycker det:” ju mer du tänker på det – desto mer kan du röra till det”.

Studien jag läser handlar alltså om vår kreativa förmåga och sanningen att säga inte om presentationsteknik. Men jag vet av egen erfarenhet att en av mina viktigaste tillgångar när jag möter min publik är just min kreativa förmåga. Att vara närvarande här och nu och att kunna koppla bort allt annat, speciellt alla prestationskrav som gärna vill göra sig påminda är jätteviktigt.

När du har tillgång till din kreativa förmåga blir det också betydligt lättare att lösa de problem som kan uppstå eller svara på frågeställningar som du kanske inte riktigt var förberedd på. För även om du förberett dig väl och vet vad du skall säga så kan och händer det oförutsedda saker i mänskliga möten.

Du som läser min blogg eller gått någon av mina kurser känner säkert till mina V- frågor; vem, vad och varför. Men även om du gjort en ordentlig research på vem publiken är, du vet vad och varför du skall hålla ditt anförande så händer det oförutsedda saker. Då är det viktigt att ha tillgång till sin kreativa lösningsfokuserade förmåga. Men om prestationspolisen då har för stort utrymme kan den ställa sig som en propp i vägen.

För mig innebär detta att träna så ofta jag kan och får möjlighet för att sedan kunna lita på min förmåga och möta min på publik här och nu! Det är det jag (och min talpedagog) menar med: Glöm nu allt vad du lär dig och gå in och möt din publik med lust, blod och närvaro.

Lite som att programmera sin mänskliga dator med rätt kunskap och information för att sedan trycka på enterknappen.

Härlig helg!

Ps. Du har väl inte missat min gratis föreläsning i Malmö på tisdag? Då träffas vi IRL och du får tips och inspiration direkt serverade tillsammans med lite Österlengodis och några fina erbjudanden.

Anmäl dig på länken: http://simplesignup.se/event/63969