NLP möter Feldenkrais

I går träffades ett gäng som antingen håller på med Feldenkraismetoden eller NLP (neuro lingvistisk programmering) eller allmänt är intresserade av vad dessa två ”skolor” är för något. Vi ville se om dessa två discipliner har något gemensamt. Och oh, vilken härlig dag vi fick! Den blev så givande så jag glömde nästan bort att fota.

Vi pratade om mycket och fann många likheter i tankesättet, detta att det går att påverka, att vi är en helhet där kropp och tanke och känslor hör ihop. Jag som har mitt ursprung från teaterns värld hittade många likheter och fick förklaringar till varför mina ”gamla teaterövningar” är så bra.

Henny, en av de som var med, berättade om en utveckling av NLP som kallas för Neurosemantik. Hon gjorde en övning med oss där vi skulle ta tag i någon känsla som vi inte vill ha. För som hon sa, är du obekväm med en känsla så är det så lätt att den tar alldeles för mycket energi i kampen med att få bort den. Men om du vågar se den som den är och acceptera att den finns, det är ok att känna så (du är ju faktiskt en alldeles vanlig människa med hela registret av känslor) ja då blir den inte så betydelsefull längre och försvinner nästan av själv.

Ingalill som är master trainer i NLP, berättade om NLP och vi gjorde en kalibreringsövning som det kallas för på NLP språk, en övning som jag själv gärna och ofta använder i mina kommunikationsutbildningar, som handlar om att träna sig i att läsa av andra. Och som Ingalill så klokt sa, inte för att konstatera om någon ljuger eller inte (det kan du inte se) men för att se indikationer som hjälper dig att förstå den andre du kommunicerar med, för att hjälpa dig att komma lite närmare.

NLP Ingalill Vestman, vipconsulting.se

Och så fick vi pröva några Feldenkraisövningar. Birgitta med många års erfarenhet berättade om hur vi kan träna vår kropp och om hur mycket av våra hinder sitter i knoppen istället för i kroppen.

Men det som ändå kanske var mest givande med denna dag var allt annat emellan, alla diskussioner, frågor, funderingar som vi kunde dela med varandra.

Det här konceptet får jag nog lov att utveckla, tror jag.

Vill du se och prova hur jag använder mig av några av dessa tankar och övningar i min verksamhet så kan du redan den 26 augusti med två efterföljande tisdagseftermiddag/kvällar (15.00 – 19.30) anmäla dig till min föreläsarutbildning som jag håller på Mindfloor i Malmö.

Härlig helg

Ceciliasignatur