Nyckeln till kommunikation
Hur skall jag göra för att du skall förstå? Den frågan har vi nog alla ställt oss någon gång. Och så upprepar vi detsamma om och om igen och i värsta fall så höjer vi rösten och kanske börjar skrika. Resultatet blir då ofta ännu sämre, inget går fram. ”Den dumbommen fattar ju ingenting!”

Nyckeln till kommunikation 

”- är att förstå att andra inte förstår detsamma som du förstår”, myntade en kollega till mig en gång. Det handlar om att våga se och lära om den andres perspektiv. Vilket absolut inte betyder att jag behöver bli en ja- sägare och bara hålla med. Nej, kanske istället tvärtom. Om jag verkligen lyssnar och tar mig en stunds funderare på vad den andre verkligen säger och menar så får jag ett bredare perspektiv och det blir också betydligt lättare att motargumentera.

Gräl eller argumentation

Det är så många samtal där vi har olika åsikter som urartar till gräl. Men vad leder det till? – Ingenting, bara tråkigheter skulle jag vilja påstå. Men om vi istället tillåter oss att ta ett steg åt sidan och se från den andres perspektiv ett ögonblick då får diskussionen en chans att leda till något större. När du lyssnar får du också hjälp att hitta nya argument, argument som din mottagare kan ta till sig och förstå.

Kommunicera mera

För några år sedan la jag till ”taglinen” kommunicera mera i min logga. Jag tror verkligen på att om vi bara tillät oss att fråga, lyssna och visa nyfikenhet inför varandra så skulle världen bli bra mycket bättre. Och därmed skulle både du och jag må bättre. Kanske du tycker att jag verkar naiv nu, speciellt med tanke på allt som sker i världen. Och visst, allt går säkert inte att förändra med kommunikation, men en hel del och om det så bara är lite grand så är det ju ett steg i rätt riktning, eller hur? Och så är det ju kul också! Tänk så många spännande och roliga möten, så mycket nytt, lärorik och spännande vi kan få till oss bara genom att kommunicera med andra.

Härlig helg!