Om du kommer av dig
våga tala kurs
om du kommer av dig

Att komma av sig och glömma vad du skall säga. Är mångas skräck

Om du kommer av dig, vad gör du då?

Att komma av sig när du skall hålla ett tal eller en presentation av något slag är mångas skräck. Därför har jag gjort en video med 3 snabba tips på hur du kan göra och tänka, om du kommer av dig.

3 tips på vad du kan göra om du kommer av dig

1. Ta en liten andningspaus.

Ja, bara att göra en liten paus brukar hjälpa. Då hinner du samla tankarna och plocka upp det som du trodde du glömt. Bra är också att ta några lugna djupa andetag. När vi kommer av oss så beror det ofta på att vi plötsligt spänner oss vilket gör att tankebanorna i hjärnan störs. Med hjälp av andningen kan du slappna av och nervbanorna kan fungerar igen.

En paus är också bra för din publik. De hinner smälta och ta till sig det du har sagt så var aldrig rädd för att ta en liten paus.

2. Stödord som anteckningar

Visst är det okey att ha anteckningar men se till att de är tydliga och enkla att hitta i. Gör gärna någon form av stolpar, tydliga rubriker eller varför inte en ”mindmap”. Mitt tips är att du lägger dessa anteckningar en bit bort. Håller du dem i händerna blir du lätt bunden till dem och de kan vara svåra att släppa. Om du istället lägger dem en bit bort så får du också automatiskt en promenad då du skall titta. Rörelsen i sig gör att tankarna i hjärnan kommer igång.

3. Bara du vet.

Kom ihåg att det är bara du som vet vad du skall säga. Om dina ord inte blir exakt som du planerat är i regel ingen fara. Vad som kan vara bra däremot att hålla i fokus, det är dina 3 V, dvs Vem skall du tala till, Vad vill du säga och Varför vill du säga detta?

Har du dessa 3 V klara för dig så hjälper de dig att komma ihåg och få fram ditt budskap på bästa sätt.

Varmt lycka till!

Här är videon med tipsen också:

Vill du träna detta och mycket mer så har du chans på min kurs: Bli en stjärnföreläsare den 16-17 augusti Fortfarande finns några platser kvar så passa på. Kan du inte i augusti så planerar jag en liknande i Malmö den 25-26 augusti. Ladda ner pdf om den här:Kurs i Malmö

Härlig helg och

Cecilia Granquist AB