Om väggar kunde tala?

Uttrycket: ”om väggar kunde tala” har du säkert hört många gånger. Vi befinner oss i ett gammalt hus eller på en plats där det skett händelser och riktigt känner historiens vingslag. Ibland kan jag nästan höra de där rösterna, skratten, grälen. Detsamma kan jag känna när jag är ute i naturen och tittar exempelvis på ett gammalt träd, då kan jag fundera över vad det där trädet har lyssnat till och sett under alla sina år som tyst betraktare av förbipasserande liv.

Inom storytellling och då främst det som kallas för corporate storytelling så talar man om att berättelserna skall var verkliga och sanna. Och när det handlar om att berätta om sitt företags värdegrunder och kvaliteer så håller jag absolut med om att det är de verkliga sanna berättelserna som fungerar bäst. Men det finns mer när du vill bygga upp ett varumärke och skapa beröring. Du kan använda din plats, du kan låta dina väggar tala.

Även när du låter väggarna tala så är det en fördel att åtminstone bygga på verkliga händelser. Men då kan vi aldrig ha samma  krav på sanningen. För vem kan säga vad det var som hände egentligen? Och vad var det som ansågs sant då, för länge sedan? Och inte minst vems är sanningen?

Det här tycker jag själv, nog är det absolut roligaste och mest spännande arbete inom storytelling. Och jag är fullt övertygad om att de flesta platser och då inte bara besöksattraktioner utan ALLA platser, har spännande berättelser som sitter i väggarna och som är värda att berättas.
Tänk själv, om du exempelvis kommer som ny till en arbetsplats och får höra berättelsen om den förste grundaren eller kanske berättelsen om varför just denna arbetsplats ligger just här. Eller varför inte, berättelser om vad som hänt på denna plats långt innan detta företag kom hit. Om människorna som bodde i trakten, om sägner och skrönor man trodde på. Visst skulle då dessa berättelser skapa en ny dimension och ett nytt värde för dig?

Och det här gäller ju naturligtvis inte bara arbetsplatser. Jag tänker själv på när jag kom som nyinflyttad till Simrishamn och Österlen, vilket sug jag kännde efter att få höra om personer och händelser i min nya stad eller när jag är ute och reser och besöker nya platser, det är berättelserna som stannar kvar och berikar.

För som någon sa: ”fakta informerar medan berättelser berör”

Så mitt råd till alla som vill bygga varumärke, marknadsföra sig eller skapa bättre arbetsklimat är: Berätta! Och våga skapa dina egna berättelser. Skrapa på ytan, titta ner i arkiven, lyssna på väggarna och bygg berättelser och sprid dem.

På onsdag nästa vecka har jag den stora glädjen att få hålla workshop tillsammans med Österlens Museum och föreningen Österlen Berättar. Då skall vi bygga kulturberättelser så det står härliga till.

Delar med mig av några bilder från mina kulturbärande berättarvandringar jag haft genom åren i Simrishamn. Som du ser har jag då passat på att även kliva in i några av de historiska personligheterna. Det är absolut inte nödvändigt, en berättare kan mycket väl förmedla en god berättelse i sin egen skepnad. Men visst är det kul att även få kliva in i rollen.

Areschougvisarparetaria FroknarnaEhrnberg

Härlig helg!

Ceciliasignatur