Prat och arbetsglädje

Häromdagen läste jag i en undersökning att allt fler svenskar väljer och byter arbetsplats pga hur de upplever arbetsglädjen på jobbet. För två tredjedelar av alla svenskar är trivsam arbetsmiljö och intressanta arbetsuppgifter de viktigaste faktorerna på arbetsplatsen. Samma undersökning visar också att de svenskar som bytt jobb under det senaste året så var de främsta skälen att organisationen visade dåligt ledarskap.

En stor del av den positiva arbetsmiljön kan vi själva bidra till, helt enkelt genom att sprida positiv energi. Det finns ingenting som är så smittsamt som positiv eller för den delen negativ energi. Som min kollega Ingalill bruka säga, ”det sprider sig snabbare än vinterkräksjukan”.

Allt det här kan ju låta som floskler men faktum är att det inte behövs så speciellt mycket till för att skapa en positiv atmosfär. En så enkel sak som att se och hälsa på varandra på morgonen. Att ge varandra ett uppmuntrande ord då och då eller att verkligen ta sig tid för att lyssna när någon har bekymmer.

En annan otroligt viktig sak som skulle jag vilja påstå är, att prata. Pratet i sig skapar positiva energier. Tänk bara på vad lite prat vid lunchrasten eller lite prat i en paus mellan arbetsuppgifterna kan göra. Inte heller detta prat behöver vara så märkvärdigt, det kan ofta räcka med lite småprat och intresse för varandra.

Till alla chefer skulle jag också vilja råda att komplettera dina fina powerpointpresentationer, foldrar och digitala informationer med mänskligt prat. Jag hör så ofta när jag är ute på arbetsplatser: från chefen ”ja, men den informationen har vi ju gått ut med” och från den anställde ”nej, det kände jag inte till” eller ”det stod något om det nånstans men jag vet inte riktigt”. Gå ut och möt dina anställda, prata, lyssna och låt dina anställda prata. Det handlar om att skapa dialog och hålla den levande.

Gladaberattare

Härlig helg!

Ceciliasignatur