Presentationsteknik och vikten av förberedelse

Hej,

Tänk om folk kunde vara lite mer medvetna om hur små saker kan göra otrolig skillnad när det gäller presentationsteknik.

Denna vecka tänker jag faktiskt ikläda mig gnällrollen. Ingen roll jag egentligen gillar men ibland så uppträder behovet. Det behovet uppstod för mig häromkvällen när jag besökte ett seminarium. Kvällens innehåll var mycket lockande och proffsigt presenterat i sina inbjudningar men sedan när vi väl var där så försvann proffsigheten totalt.

Kvällen bestod av en konferencier och ett antal talare som skulle ha 5 minuter på sig att inspirera oss andra med sina verksamheter.

Jag fick upplevelsen att ingen förutom kanske en av dessa hade gjort någon förberedelse över huvud taget. Som om man hade tänkt: ”Äh, på fem minuter kan jag väl alltid säga nåt”.  Men då får jag ta och citera en kär gammal person i retoriksammanhang, Winston Churchill, som vid ett tillfälle ombads att säga några ord vid en förestående fest. Han skulle bara tala i tio minuter, så det borde väl inte bereda honom några större svårigheter ansåg festkommittén.

 • Ja, men jag måste veta om det minst fjorton dagar i förväg, sade Churchill, jag måste förbereda mig.
 • Fjorton dagar, utbrast förespråkaren. Hur lång tid skulle ni då behöva för att förbereda ett tal på en timme?
 • Tre dagar, löd det överraskande svaret.
 • Och om ni skulle tala i tre timmar, Sir Winston?
 • Ja, då skulle jag kunna börja med detsamma

Att inse vikten av förberedelse och faktiskt att det ställer större krav ju kortare tid du har på dig är tyvärr alltför många som missar. Ju kortare tid du har ju viktigare är det att du är tydlig och verkligen får med ditt budskap och det du vill säga.  I fallet på seminariet jag besökte så hann de flesta knappt ens fram till punkten budskap och ändå sprängde de sina 5 minuter med råge.

Jag tror inte att vare sig en idrottsmänniska eller en artist ens skulle drömma om att gå upp på scen eller att springa ett lopp utan att först värma upp. Men alltför många tror och begär av sig själva att kunna stiga upp på en scen och hålla ett fängslande tal utan förberedelse och uppvärmning.

Begär inte det av dig själv!! Ge dig tid till förberedelse så kan du åstadkomma betydligt mer än du tror.

Här skall du få några små enkla tips till din förberedelse:

 1. Besvara de 3 V-frågorna; Vem, Vad, Varför?
  Alla människor lyssnar utifrån sina referensramar och intressen. Om du funderat på vem du skall tala till, hjälper det dig både att hitta rätt nivå och rätt argument.
  Vad är själva kärnbudskapet? Det måste vara tydligt för att mottagaren skall kunna ta till sig det du vill säga.
  Varför, vad är ditt motiv? Svaret ger dig ytterligare hjälp hur du lägger upp ditt anförande.
 2. Klocka ditt anförande. Testa av så att du verkligen hinner säga det du vill säga.
 3. Träna också mentalt. Gå igenom ditt anförande i dina tankar, se åhörarna framför dig och låt det bli succé.

Lycka till och härlig helg!

Cecilia