Presentationsteknikens fundament

Förra helgen höll jag min kära kurs i presentationsteknik, Bli en stjärnföreläsare, här på Österlen. En kurs som kan bli ganska olika från gång till gång, beroende på vilka som är där. Denna gång stannade vi ganska länge vid det jag kallar presentationsteknikens fundament. Det vill säga, den viktiga grunden som håller upp din presentation och kan göra dig till en riktig stjärnföreläsare.

Självkänsla – Presentationsteknikens fundament

Fundamentet för att du skall kunna bli och vara en riktigt bra presentatör är enligt min mening självkänsla. Om du känner dig osäker inför att tala så blir också din publik osäker. Risken är också stor att du lägger alldeles för mycket fokus på hur du framträder än vad du vill framföra.

Men observera att självkänsla inte behöver vara detsamma som självsäker. Faktum är att en allt för stark självsäkerhet kan skapa en barriär mellan talare och publik. Det handlar om en ödmjukhet både inför dig själv och dem du skall tala till.

Under kursen tränade vi därför en hel del övningar som stärker självkänslan. Det kan t ex vara att använda tekniker för att hitta rätt positivt tillstånd, hitta lugnet, om du kommer av dig etc. Men det handlar också om att känna trygghet i tekniken och att du behärskar dina uttryck som röst och kroppsspråk.

Presentationsteknikens fundamentpresentationsteknikens fundamentPresentationsteknikens fundament

 

 

 

 

 

 

Våga testa, våga prova, våga göra ”fel”

Jag har egentligen bara en regel på mina kurser och det är att våga testa. Att gå på kurs för att visa hur duktig du är, är ointressant. Det viktiga är att ta chansen och prova vad som sedan kan bli möjligt (eller inte) när du väl står där. På en kurs har du möjlighet att få prova och testa dina gränser. Har du gjort det så blir det betydligt lättare att hitta självkänslan och självförtroendet när du väl möter din publik.