Prokastrinerar du?

Prokastrinera, ett finare ord för att skjuta upp saker och ting.  Ett beteende som kan ställa till en hel del besvär. Men även om du inte direkt lider av prokastrinering så kan det vara jobbigt. Det där som du egentligen borde göra, blir liksom aldrig gjort eftersom det kommer så mycket annat i vägen. Känner du igen dig? Det händer mig i alla fall lite då och då.

Just nu är det semester för många och snart tid att återgå till jobb och vardag igen. Svårt att komma igång?

För att underlätta för mig själv att ta tag i det jag behöver göra så brukar jag göra så här:

Tre punkter som kan hjälpa när du prokastrinerar

1. Fråga dig själv: Är detta något jag verkligen vill och bör göra?

Vi har så många borden, krav och måsten som pockar på. Det blir lätt att allt känns övermäktigt och så blir inget gjort. Eller så kommer en massa andra småsaker emellan som får oss att skjuta upp. Då tycker jag det är bra att stanna upp. Jag frågar mig själv vad jag verkligen vill och vad jag vill prioritera. Jag frågar också mig själv hur nödvändigt detta är just nu. Jag börjar alltså sortera bland alla ”måsten”. Genast blir det så mycket lättare och inte minst roligare. För visst är det så att saker går lättare när det är roligt?

2. Ett litet steg är också ett steg

Ett annat hinder kan vara att ha för stora krav. Allt skall funka och bli bra med en gång. Då är det viktigt att tänka att ett litet steg är också ett steg i rätt riktning. Dela upp uppgiften i mindre delar så går det betydligt lättare. Varje steg leder så småningom fram till målet.

3. Ge dig själv beröm

Att ta för vana att berömma sig själv när något som kändes jobbigt till en början blir gjort tror jag är mycket viktigt. Alla mår vi bra av lite beröm och uppmuntran. Men att förvänta sig att omgivningen alltid skall bistå med detta funkar inte. Så ge dig  själv beröm när du tagit det där lilla steget. Då känner du att du är påväg. Det blir roligare och allt går så mycket lättare.

 

Tre steg som jag själv brukar använda när jag känner att jag börjar skjuta upp saker. Hur gör du? Kanske du har något bra tips att dela med dig av? Kommentera gärna.

Går du i talartankar?

Kanske är det så att du funderat på att träna din förmåga att tala inför andra människor. Men tycker det är jobbigt att komma igång?

Prokastrinera inte utan kontakta mig så hjälper jag dig gärna.

Redan den 20-21 augusti håller jag en utbildning här på Österlen. Läs mer om kursen här

Eller vill du hellre ha personlig hjälp så kontakta mig direkt