Retorik, demokrati och makt
I år firar vi 100 år av demokrati i Sverige. Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag beslut om allmän rösträtt för både män och kvinnor i Sverige. Jag funderar kring retorik, demokrati och makt, hör det ihop och i så fall hur?

Frukostmöten i Simrishamn

demokrati retorik och makt

Ulrika Knutsson föreläser på hamnplan i Simrishamn

Så här i juli månad har vi ett fantastiskt evenemang här i Simrishamn. Ja inte bara ett utan det pågår under alla vardagsmornar under hela juli. Det är föreningen för Frukostmöten i Simrishamn som nu är inne på 22 året med att anordna dessa intressanta och trevliga föreläsningar. Här får vi lyssna till både kända och okända talare som ger oss ny inblick och kunskap.  I onsdags lyssnade jag t ex på Ulrika Knutsson, kulturjournalist och författare. Hon talade om rösträtten och medborgarskapet 100 år och för någon vecka sedan lyssnade jag på en annan kulturjournalist, Per Svensson, som talade om Sverigedemokraterna och den långa bruna skuggan från 30-talet. Och så i lördags läser jag en intressant artikel och intervju i Ystads Allehanda med Universitetslektor Gunilla Almström Persson om retorik och makt. Det här har fått mig att fundera vidare i banor kring kommunikation – retorik- demokrati och makt.

Kommunikation – retorik-demokrati och makt

Frågor som jag funderar på är bl a:

  • Varför dröjde det så länge för Sverige att införa kvinnlig rösträtt? (vi var faktiskt sist av de nordiska länderna, Finland införde kvinnlig rösträtt redan 1903)
  • Hur har retoriken påverkat?
  • Kan kunskap i retorik påverka vår demokrati?
  • Är det så att retorik ger makt?

I artikeln med intervjun med Gunilla Almström Persson så tar hon bl a upp vad som blir sanning. Hur en berättelse med egna erfarenheter kan omkullkasta ett påstående byggd på fakta.

– Man skiljer på kunskap som bygger på fakta som man prövar och bedömer som sant eller falskt. Sedan finns det den erfarenhetsbaserade kunskapen. Säger Gunilla i artikeln. ”den personliga berättelsen går inte att ifrågasätta på samma sätt som den logiska faktaberättelsen”

Under hösten startar Gunilla två forskningsprojekt kring detta som skall bli mycket intressant att följa tycker jag. Vill du läsa artikeln i YA så hittar du den här

Men vad sa då Ulrika Knutsson och Per Svensson som fångade mitt intresse kring frågan retorik, demokrati och makt?

Om vi börjar med Per Svensson så var det hur han kunde visa på att dagens företrädare för Sverigedemokraterna har tagit fasta på den retorik som fördes på 30-talet i akademiska kretsar. Och hur skickliga retoriker många av dem faktiskt är.

Vad gäller Ulrika Knutsson och hennes föreläsning om hur den kvinnliga rösträtten både hejdades och sedan framröstades så förstår jag att den många gånger användes som retoriskt slagträ både från höger och vänsterhåll.

Retorik, ett maktmedel och viktigt för demokratin

Ja, retorik är verkligen spännande. Egentligen skulle man kunna se retorik som ett slags vapen. I rätt händer kan den skapa fantastiska resultat och i fel så kan den rasera och förstöra.

Jag är övertygad om att det både är viktigt att lära sig att genomskåda retorik och att själv kunna använda det för att åstadkomma förändring. Kanske extra viktigt i dagens läge med alla berättelser och påstående i sociala media. I går torsdag så lyssnade jag på ännu ett intressant frukostmöte. Nu var det Maj Britt Theorin som talade om ”Rör kärnvapen oss?”. Märkligt att världen fortfarande ägnar sig åt att utveckla kärnvapen när alla vet att dessa vapen kan förgöra oss alla. Vad har förespråkarna för retoriska argument, kan man fråga sig? Maj Britt berättade att den tidigare amerikanske försvarsministern Bill Perry menar att det idag är lika stor risk att dö av kärnvapen som av cancer, skrämmande eller hur?

Min mission

Jag är fullt övertygad om att vi alla kan göra något. Även det lilla har betydelse. Jag vet också att ni är många därute med viktiga budskap. Därför har min mission blivit att hjälpa dig som har ett viktigt budskap som du vill förmedla och sprida. Jag vill hjälpa dig att vässa dina verktyg så att du kan nå fler och kunna påverka och göra skillnad. För som sagt med retorik och presentationsteknik i rätt händer kan det ske underverk!

Vill du ha hjälp? Fortfarande finns plats kvar på min stjärnföreläsarutbildning

Eller titta in på min hemsida så kan du läsa både om onlinekurser, och privathandledning m m

Härlig helg och