Röst och engagemang

Att kroppsspråk är viktigt i framförandet av ett budskap känner de flesta till men jag undrar hur många som är riktigt medvetna om röstens och engagemangets betydelse?

I alla fall så möter jag många som helt glömt bort dessa viktiga verktyg. Senast i morse hörde jag en person presentera sig, i och för sig, bra vad gäller innehåll men med en gäll ton så att det mesta av det troligen intressanta innehållet föll bort.

Engagemang hör ofta ihop med röst och kropp. Om du vågar visa ditt engagemang och bjuder på dig själv så följer gärna rösten med och förstärker och vice versa.

Men rösten är som strängarna på gitarren, den måste stämmas!

Därför vill jag rekommendera alla som någon gång vill och har behov av att framföra ett budskap vare sig det är för en större eller mindre grupp att träna sin röst.

Att träna sin röst behöver inte innebära ett jättejobb, eller som om du skall träna inför en sånginsats.
Det räcker ofta med några enkla små övningar som du kan ta till lite då och då. Det handlar i första hand om att upptäcka sin röst (ja många är faktiskt inte ens medvetna om rösten och att den går att använda på olika sätt).
Röst och andning är intimt förknippade medan andningen är beroende av avspänning. När du är avspänd så har du också lättare att visa ditt engagemang. Så som du ser, allt detta hör ihop.

Mitt råd till dig som vill utveckla din personliga kommunikationsförmåga är att börja med avspänningen och andningen därefter lägger du till olika artikulationsövningar och ljudövningar för att upptäcka och finslipa dina färdigheter.

Att läsa sagor är ett trevligt sätt som jag ofta brukar rekommendera. Där har du möjlighet att verkligen leva ut i röstens otroliga uttrycksmöjligheter. Och ju mer du tränar ju säkrare blir du och ju roligare blir det. Och en talare som gillar att tala visar automatiskt sitt engagemang och engagemang är kanske den viktigaste egenskapen för att få andra att vilja lyssna.

Vill du träna detta tillsammans med mig är du välkommen till min Föreläsarutbildning

Härlig helg

Ceciliasignatur